Alvin Teppans och Per Andersson på Ove Andersson Bil AB med nya tillskottet Aiways U5 – en stor elbil i SUV-klass.

Nytt bilmärke till Västerås

Ett helt nytt bilmärke! Ja, det är vad Ove Andersson Bil tagit in till bilhallen på Tunbytorp. Aiways heter märket och först ut är modellen Aiways U5.

Publicerad

De stora etablerade biltillverkarna lägger till eller ställer om till modeller med eldrift.

Elbilar har också skapat en våg av nya tillverkare, mest kända är Tesla som under 2010-talet dominerat elbilsmarknaden med bara eldrift i modellkatalogen.

Nu är det dags för Västerås att få ett nytt bilmärke och ett helt nytt sådant, som bara tillverkar elbilar.

Aiways finns nu på plats hos Ove Andersson Bil på Tunbytorp sedan några veckor tillbaka.

– Vi har en bil i hallen och en bil för provkörning, berättar Per Andersson, vd på Ove Andersson Bil AB.

Aiways är ett nytt kinesiskt elbilsmärke som kom till Europa 2020. Bilarna tillverkas i en nybyggd och toppmodern fabrik i staden Shangrao i Kina.

Aiways importeras till Sverige av det danska företaget Andersen Motors A/S, som också ansvarar för importen av Suzuki personbilar i Danmark.

Med alla fem säten i bruk rymmer bagageutrymmet 432 liter och 1 555 liter, om baksätets ryggstöd fälls in plant med bagageutrymmets golv. Behöver du mer plats finns det ett extra fack under golvet i bagageutrymmet. Ett smart fack under motorluckan fram ger plats för typ 2-laddkablar och nödladdare, där det är enkelt att nå dem när bilen ska laddas.

Ledande batteritillverkare

Aiways U5 är en avancerad elbil med klimatkontroll av batteriet, vilket gynnar både räckvidd och batteritid. Batteriet av litiumjontyp är uppbyggt av 24 moduler med battericeller som kommer från en av världens ledande tillverkare av battericeller – kinesiska CATL, som även är leverantör till europeiska och amerikanska tillverkare av elbilar.

Kapaciteten i batteriet är 63 kWh – tillräckligt för 40 mils körning.

Aiways U5 kan snabbladdas med upp till 90 kW. Vid vanlig laddning hemma med avsäkring på 16 A laddas 11 kW per timma.

Tack vare den höga laddningseffektiviteten laddas elbilen från 20 procent till 80 prcent på cirka 35 minuter vid snabbladdning på 90 kW.

Powered by Labrador CMS