Laddar för Smakfullt-mässan. Salar och Emmelie Loreshirin grundade Västerås Destilleri 2021, mitt under pandemin. Sedan starten har framgångarna varit stora.
Laddar för Smakfullt-mässan. Salar och Emmelie Loreshirin grundade Västerås Destilleri 2021, mitt under pandemin. Sedan starten har framgångarna varit stora.

Västerås Destilleri är redo för sommarens dryckesmässa på Mässen: ”Det blir toppen” 

Om mindre än en månad är det dags för sommarens stora dryck- och matmässa – Smakfullt Summer Edition. Plats på Västerås Officersmäss tar ihop med omkring 20 andra utställare Västerås Destilleri. ”Det blir en lite annorlunda mässa med gardenparty och liveband, det kommer bli toppen!”, säger ägarna Salar och Emmelie Loreshirin.

Publicerad

På mässan, som arrangeras av Västerås Tidning, kommer företaget Västerås Destilleri att dela med sig av sina kunskaper och erbjuda chansen att provsmaka företagets egenproducerade gin.

Smakfullt – Summer Edition

Vad: Dryck- och matmässa med möjlighet att provsmaka olika drycker som gin, vin, öl och whisky samt smakfulla produkter från olika producenter. Förutom ett 20-tal utställare sker dryckesprovning, vinmakarmiddag, livemusik från scen och ett härligt gardenparty.

När: Lördag 19 augusti, 12.00–01.00

Var: Västerås Officersmäss

Biljetter: Bokas här

Mer information: Smakfulltvasteras.se

Västerås Destilleri grundades 2021 av Salar och Emmelie Loreshirin. Allt började mitt under pandemin med en brand i parets lägenhet.

– Vi stod där utan att ha någonstans att bo, restaurangen hade inga gäster på grund av pandemin, vintern var på väg in och vi tänkte: Vad gör vi av livet nu?

Ganska snabbt kom de på att de skulle starta ett eget företag.

Att valet föll på gin var ganska naturligt.

– Jag hade jobbat länge som bartender, senast på Gin-baren på Steam Hotel och min kärlek till gin gjorde att det kändes som det mest naturliga valet. Dessutom går det snabbt att göra gin och eftersom det går ut en hel del pengar när man startar upp så vill man att det ska komma in en del rätt snabbt också, berättar Salar Loreshirin.

Deras nisch är att produkterna ska ha mindre bäska och mindre av handspritsmaken, som de kallar den, som de säger blir väldigt oangenäm för många.

– Det ska naturligtvis finnas bäska, det är det som gör gin till gin, men den ska inte vara överdriven. Så vi destillerar noga under de bästa förhållanden.

Emmelie och Salar gör allt själva från att destillera till att tappa på flaskor, etikettera, sätta på korkar, försegla flaskorna och ställa dem i kartonger.

– För oss tar det ungefär åtta timmar under tre dagar för att få ut tvåhundrafemtio flaskor medan det finns destillerier som får ut tre tusen flaskor på åtta timmar!

När det gäller smaker så provar de sig igenom hela destilleringsprocessen och använder då en liten kopparpanna på 10 liter.

– I den så testar vi alla recept. Om vi hittar någon ny ört, blomma eller krydda så provar vi där och ser hur den smakar som destillerad. Ett tag hade vi 37 pepparsorter, över 100 olika bärsorter och 17 olika tång och korallsorter, skrattar de.

Både Salar och Emmelie har ett väldigt välutvecklat smakarkiv.

– Jag har jobbat som kock, främst dessertkock i ungefär tio år. Vi båda har smakat så många olika saker under åren så vi vet, utan att smaka, hur olika grejer smakar ihop med något annat. Vi kan sätta ihop det i huvudet och då blir det oftast bra, säger Emmelie.

I det fasta sortimentet finns fyra produkter. Flaggskeppet Västerås Dry Gin, Västerås Pink Gin som är gin färgat med granatäpple, Navy Strength Gin, en starkare gin och Gimlet som är en färdig offertvinnande cocktail.

– De flesta blir förvånade över hur bra våra produkter är. När de smakar så blir de imponerade, och det är jättekul, säger Emmelie.

Pink Gin och en granatäppletonic, utvecklad tillsammans med lokala dryckeskompisen Hantverksbryggeriet.
Pink Gin och en granatäppletonic, utvecklad tillsammans med lokala dryckeskompisen Hantverksbryggeriet.

Efter att ha lanserat sitt Pink Gin så utvecklade de även en granatäppletonic tillsammans med Hantverksbryggeriet.

– Folk frågade vad de skulle använda för tonic till vår Pink Gin och vi satt och rekommenderade granatäppletonic. Sen var det någon som frågade var dom kunde hitta en sån. Då började vi titta och upptäckte att det inte fanns någon sån tonic, skrattar de och därför bestämde de sig för att göra en egen.

Mässor är det perfekta alternativet. Att både få göra det man älskar, men att också få träffa folk och låta dem prova våra drycker

Om man är mer intresserad av gin så håller Västerås Destilleri både visningar för grupper, och ginprovningar – nu lanseras ännu en gin till sortimentet.

– Den 7 augusti släpps vår Double Distilled Gin, en gin som vi destillerat två gånger. Första gången destillerar vi vår Dry Gin och sen häller vi den i pannan igen och destillerar en gång till. Denna gång med syren, timjan och blåbärsris.

Västerås Destilleri deltar i många mässor både i Västerås och i landet och Salar säger att för honom som före detta bartender är det jättekul att komma ut och få träffa människor.

– Mässor är det perfekta alternativet. Att både få göra det man älskar, men att också få träffa folk och låta dem prova våra drycker.

Den 19 augusti kommer de att delta i ”Smakfullt – Summer Edition” på Västerås Officersmäss på Hässlö.

– Det vi ser fram emot är att det blir en lite annorlunda mässa med tanke på gardenpartyt och liveband. Det kommer att bli toppen! 

Powered by Labrador CMS