Heta vintips signerat Jenny Asplund.
Heta vintips signerat Jenny Asplund.

Rykande heta tips på viner till det du g(r)illar

Västerås Tidnings vinexpert tipsar om vinerna som passar gott till det du tycker är gott på grillen.

Publicerad Senast uppdaterad

Tiden springer i väg och äntligen ser vi ljuset i tunneln, dagar då dagsljuset är betydligt längre än kvälls- och nattmörkret.

Den första fredagen efter 1 maj infaller årligen ”Grillens dag”, en företeelse som betyder startskottet för sommarens alla grilltillställningar. Om du likt undertecknad hyser en förkärlek till barbecue och inte rullat ut grillen ännu är det alltså hög tid att göra det nu till helgen.

Många förknippar fenomenet främst med kraftiga röda viner då mycket som läggs på grillen kommer från djurriket. Dessa råvaror innehåller mycket protein som kan passa särskilt bra till viner med strävhet som rundas av och blir mjukare när den möter äggviteämnena i köttet.

Men vita viner passar också utmärkt till mycket som slängs på gallret. Viktigt är att även ta hänsyn till tillbehören som serveras med råvaran. Om det vankas syrliga tillbehör såsom gräddfil och crème fraîche är ett vin med hög syra perfekt. Om du däremot väljer att kombinera din grillade råvara med en fet beurre blanc (smörsås) eller en anrättning med majonnäs kan det vara bättre att satsa på ett kraftigare vin, förslagsvis ett ekfatslagrat sådant.

Men som devisen säger: gott + gott= godare. Det betyder att om du har något du tycker om på tallriken oavsett det är kött, fågel, fisk eller mitt emellan, exempelvis vårens primörer, och samtidigt har en favoritdryck i glaset så blir kombinationen fantastiskt oavsett etikettsregler.

Här kommer mina tips på drycker till det du g(r)illar samtidigt önskar jag dig en härlig och god grillhelg.

Powered by Labrador CMS