Fokus på grönt. Sebastian Eriksson vid det dignande Årstidsbordet, en buffé med vegetariska rätter.
Fokus på grönt. Sebastian Eriksson vid det dignande Årstidsbordet, en buffé med vegetariska rätter.

Marcel P:s syskon har flyttat in i Navet: ”En hållbar buffé”

Daniel Johansson och Sebastian Eriksson, ägare av Mon ami Marcel P, har nu öppnat ännu en restaurang, Le Central par Marcel P, i Navets restaurang på Gasverksgatan 7. Restaurangen erbjuder både frukost, lunch, fika och catering och är öppen både för husets personal och allmänheten.

Publicerad Senast uppdaterad

Västerås Tidning pratade med Sebastian Eriksson som berättade om den nya satsningen.

– Vi har fått möjligheten att husera här några år och har som ambition att ha en buffé som har väldigt starkt fokus på det hållbara. Vi jobbar med en modell vi kallar för 85/15 där 85 procent är vegetarisk mat och 15 procent är klassiskt protein som fisk, kött och fågel.

Buffén är alltså vegetarisk och efter att ha plockat åt sig av den går man vidare för att få köttet, fisken, fågeln eller en lagad vegetarisk varmrätt.

– Och om man vill kan man få hela måltiden vegansk.

Hållbarheten är alltså i stort fokus på restaurangen.

– Vi jobbar med en vecko-meny för att minska svinnet och vi väger all kastad mat varje dag. Svinnet har legat på 25 gram per person slängt, vilket är otroligt bra för att vara en buffé. Vi försöker kommunicera det väldigt hårt till våra gäster: Ta hellre en gång till av buffén istället för att slänga bort maten, säger Sebastian.

De kallar buffén Årstidsbordet.

– Vi jobbar med rätt varor för säsongen. Det finns ingen satt meny utan vi ändrar varje dag. Vi använder bra svenska råvaror och tänker att om alla köper svenskt så gör vi världens insats för miljön och de svenska bönderna.

En grön buffé.
En grön buffé.

Lunchseminarier

För att göra det hållbara, vegetariska synsättet mer synligt så samarbetar man med Erica Söderberg från Flowes.

– Hon har lunchseminarier ett par gånger i månaden, framför allt om antiinflammatorisk kost. Hon har gett oss mängder av recept där hon satt sin stämpel på att maten är bra. Mat med eftertanke.

I sin kaffemaskin säljer de kaffe från Svanfeldts Coffee och stöder därmed Hjärnfonden med tio kronor per kilo kaffe de säljer.

– Sorterna heter bland annat Cp, Adhd, Beroende, Utmattad mm, allt för att belysa hjärnans mest vanliga utmaningar. Det här är ingen förolämpning av dem som har någon av dessa diagnoser, utan det är en chans för oss att göra skillnad med kaffepengar vilket vi är jättestolta över.

Cateringplaner

Sebastian säger att man framöver vill jobba ännu mer med cateringdelen.

– Men vi vill även kunna erbjuda privata evenemang för större grupper här på plats.

Namnet Le Central kommer framför allt från Sebastians koppling till Frankrike.

– Min Le Central är en fantastisk restaurang som ligger i Trouville i Normandie som serverar de bästa moules frites man kan äta. Men i nästan varje by i Frankrike finns en Le Central. En knutpunkt för en by dit man går för att ta en kaffe, ett glas vin eller för att äta med familjen.

Vy över lokalen.
Vy över lokalen.
Powered by Labrador CMS