Västerås Street Food-festival arrangerades första gången under sensommaren 202.
Västerås Street Food-festival arrangerades första gången under sensommaren 202.

Fullspäckat år väntar för Västerås Street Food

Sedan Västerås Street Food först arrangerades hösten 2021 har utvecklingen gått fort framåt och utställare köar redan ett år i förväg för att få en plats på matfestivalen.

Publicerad

Västerås Street Food började ta fart när pandemirestriktionerna lättades under 2021 och på sensommaren samma år arrangerades den första matfestivalen med utställare som Mr Mango, Happy Banh Mi, Jeffrey’s Foodtruck och Kaffepojken.

– Den första gången fick jag nästan jaga utställare, men efter det har utställare köat redan ett år i förväg, vilket är väldigt roligt. Det har spridit sig att det har varit ett lyckat evenemang även för utställare, säger Josefin Jackson som driver Mr Mango och ligger bakom Västerås Street Food.

Under 2022 arrangerades street food-festivalen vid två tillfällen, på våren och sensommaren. Och i år är det planerat för ännu fler evenemang.

– Det funkade superbra med två tillfällen förra året, så i år kör vi på samma sak, men även en minivariant vid Slakteriet vid två tillfällen och ett mindre evenemang på Östra Mälarstrand.

Vad har ni lärt er på vägen?

– Att det är mycket mer runt omkring ett evenemang som man måste tänka på, det är inte bara att ställa upp sig och sälja utan man har fått lära sig mycket på vägen. Allt från toaletter och sophantering till tillstånd. Men nu när vi har gjort det några gånger så börjar det gå lite per automatik.

Hur ser planeringen och intresset ut för årets evenemang?

– Det ser bra ut, vi har ett gäng nya food trucks och några gamla favoriter som kommer. En annan nyhet är att Ärtor och Löv ska spela varje kväll i öltältet under dagarna som festivalen pågår. De är väldigt populära i stan så jag tror att det kommer bli bra stämning och locka folk till tältet vi byggt upp.

Det enda smolket i bägaren för den framgångsrika matfestivalen är att personer har skrivit negativa kommentarer om evenemanget och menar att det är fel om Västerås stad stöttar Västerås Street Food och inte Västerås Summer Meet.

– Det är inte skattepengar som går till det här, om folk bara visste det så skulle de nog uppskatta evenemanget mer, tror Josefin Jackson.

Hon fortsätter:

– Det är såklart tråkigt att läsa såna kommentarer. Men jag kör på ändå, det borde ju egentligen bara vara positivt att det händer något i stan. Ju fler som kommer och ju fler som uppskattar det, desto mer kan vi utveckla evenemangen, avslutar Josefin Jackson.

Årets första event äger rum den 6 maj på Slakteriet och den 25-27 maj arrangeras nästa upplaga av Västerås Street Food Festival på Stora Torget i Västerås.

Powered by Labrador CMS