Champagne enda valet på nyårsafton? Givetvis inte – här är prisvärda alternativ

När det ska firas ordentligt ska man dricka champagne. Det är sedan gammalt. Men finns det alternativ, nu när elräkningen kan kosta som en mindre bil? Klart det gör. Vinotekets Patric Anderson guidar.

Publicerad

Det finns inte rätt eller fel att skåla i på nyår. Om prislappen inte är avgörande så har du läst denna artikel i onödan

Det finns billigare bubblande viner som också är jättegoda. Man ska dock aldrig jämföra rakt av med originalet, det är skillnad och kommer alltid vara det. Sen är det upp till var och en att bedöma om plånboken håller måttet och om smaklökarna är finjusterade nog. Vi tittar närmare på de olika alternativen.

Champagne görs i regionen Champagne i Frankrike. Man gör ett stilla vin på druvor från trakten och häller det i en flaska. Detta vin får sedan mysa till sig i många månader, ibland år, för att bilda kolsyra samt nya dofter och smaker. Resultatet blir ett mousserande vin som är fantastiskt trevligt att njuta av. Både som mingelvin och till mat. Men kostar som sagt också en duktig slant.

Ett väldigt bra alternativ är Crémant. Det görs på samma sätt som i Champagne, skillnaden är att det ofta är andra druvor som vinet görs av. Och självklart att tillverkningen sker i andra Franska regioner.

I övrigt är det ingen skillnad och man kan hitta massor av härliga mousserande viner i denna kategori som ofta kostar hälften av vad storebror champagne gör.

Tyvärr finns inte många att plocka direkt från bolagets hyllor, men åtskilligt mer går att beställa, utan kostnad, via beställningssortimentet.

Därefter kommer Cava. Det är Spaniens stolthet när det gäller bubbliga viner. Även Cava görs på samma sätt som i Champagne. Ett stilla vin får jäsa en andra gång i flaska. Hur kan det då vara så billigt?

Det finns många förklaringar, men en är att det helt enkelt inte är lika coolt att beställa in ett glas Cava jämfört med Champagne. Prestige- och influenserfaktorer pressar upp priserna.

Andra druvor används och såklart är andra odlingsområden inblandade. Men resultatet då? Kan vara helt magiskt. Just nu jobbar de hårt i Spanien för att på olika sätt höja statusen för Cava. Det går sådär, men fler och fler upptäcker att en välgjord flaska Cava många gånger kan vara galet bra.

Sen har vi Prosecco. Ska inte bagatelliseras på något vis. Ett utmärkt alternativ att skåla med. När det gäller Prosecco finns faktiskt en anledning till att det är billigare, det har helt enkelt med tillverkningen att göra. Istället för i flaska som i vinerna ovan, görs andra jäsningen i stora ståltankar. När det jäst klart häller man över det på flaska. Effektivt och snabbt. Resultatet blir att de mer komplexa dofterna och smakerna uteblir, men man får istället ett fräscht, bubblande vin. Kan ofta vara lite sötare i stilen, som gör att det utmärkt att skåla med som välkomstdrink.

Sist men inte minst finns mängder av andra alternativ. På Systembolagets hyllor hittar vi sällan dessa viner, men ibland dyker de upp i tillfälliga sortimentet. Som exempel kan vi ta mousserande vin från Sydafrika där det står MCC (Méthode Cap Classique) på flaskan. Samma tillverkning som i Champagne och kan vara mycket trevligt. En utav Italiens varianter är Franciacorta som ofta ligger ännu längre på flaska än i Champagne, men de brukar ha samma prisnivå som nyss nämnda. Finns ännu fler från exempelvis Tyskland och England. Våga prova.

Avslutningsvis kan vi väl sammanfatta det med att det inte finns rätt eller fel att skåla i på nyår. Om prislappen inte är avgörande så har du läst denna artikel i onödan. Champagne är aldrig fel. Men testa gärna något alternativ och upptäck att skillnaden kanske inte är så oerhört stor.

Skål och gott nytt år!

Patric Anderson, sommelier Vinoteket

Patric Aderson, sommelier Vinoteket.
Patric Aderson, sommelier Vinoteket.
Powered by Labrador CMS