
Kraftig ökning av smittspridningen i länet
I början av maj ökade antalet nya fall av covid-19 kraftigt och nästan fördubblades i vissa åldersgrupper. Därför väljer smittskyddsläkare Jan Smedjegård nu att förlänga de regionala rekommendationerna till och med den 31 maj. Det skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande på onsdagen.
Västmanlands smittskyddsläkare, Jan Smedjegård, har beslutat att förlänga de lokala restriktionerna - och rekommenderar även att gymnasieskolorna fortsätter att bedriva en kombination av undervisning på plats och på distans för resten av terminen.
– Vi är ännu inte i hamn. Samtidigt som allt fler vaccineras härjar smittan fortfarande i länet. Det är uppenbart att vi nu ser resultaten av en kraftig smittspridning i slutet av april, bland annat i samband med valborgsfirandet, säger Jan Smedjegård.
Smittspridningen av covid-19 i Västmanland accelererade under veckorna 9–15, den 1 mars till den 18 april. Därefter följde två veckor med något färre nya fall – men sedan vände siffrorna på nytt uppåt under vecka 18, alltså 3-9 maj:
I åldersgruppen 10–19 år var ökningen allra störst, från 125 till 244 fall per vecka. En ökning med 95 procent.
Liksom tidigare i vår fortsatte den brittiska virusvarianten att dominera, 88 procent.
Smittspridningen är hög eller har ökat i flera kommuner; Fagersta, Sala, Arboga, Köping, Surahammar, Västerås och Norberg.
– Slutet på pandemin finns i sikte. Men vi är inte där än utan befinner oss i den sista besvärliga passagen där det gäller att hålla nere antalet nysmittade, samtidigt som massvaccinationen rullar ut över länet och landet, avslutar Jan Smedjegård.
Med anledning av smittökningen rekommenderar han länets gymnasieskolor att fortsätta bedriva en kombination av när- och distansundervisning från den 17 maj och för återstoden av vårterminen.
Vissa elever och moment bör dock undantas från rekommendationen om distansundervisning.
Det gäller:• Praktiska moment som inte kan skjutas upp.
• Nationella prov.
• Andra examinationer som skolorna bedömer inte kan skjutas upp och som inte kan genomföras på distans.
• Elever som behöver undervisning på plats för att kunna fullfölja utbildningen.
• Elever på introduktionsprogrammen, inklusive språkintroduktion, och elever som i övrigt är sårbara för fjärr- eller distansundervisning.