Claes Mansson gästar Västerås i höst. Foto: Tommy Holl

”Jag kände VIK-tränaren på 70-talet”

Han är en av Sveriges mest folkkära skådespelare som medverkat i bland annat Lorry och Welcome to Sweden. Nu kommer Claes Månsson till Västerås med scenföreställningen ”Pilsner och penseldrag”. Västerås Tidning fick en intervju med Lorry-profilen inför besöket.

Publicerad

I ungdomens år arbetade Claes Månsson som fritidsledare i Göteborg. Han roade ungdomarna och kollegorna med sin humor och uppmuntrades att söka scenskola. Efter att han blivit antagen till Stockholms Dramatiska Högskola förändrades livet rejält för Claes som idag är en av Sveriges mest framstående skådespelare.

Det var under 1980-talet som han blev Claes Månsson med hela svenska folket i och med sin medverkan i tv-serien Lorry. Med svart humor och politiskt inkorrekta skämt tog Lorry ut svängarna som få vågat göra tidigare. Här fick vi lära känna bland andra Johan Ulvesson, Ulla Skoog, Lena Endre och Peter Dalle. Nu, 25 år efter succéfilmen ”Yrrol”, gör humorgänget comeback med nya filmen ”Lyrro (ut- och invandrarna)”. Vissa av deltagarna i humorgruppen har inte jobbat ihop sedan ”Yrrol”-tiden.

– Det var som att vi hade jobbat ihop igår när vi spelade in Lyrro. Vi hade lika roligt nu som vi hade för 25 år sedan, berättar Claes.

Västeråsarna får besök av Månsson när han nu tillsammans med bland andra Siw Carlsson och Jojje Jönsson spelar i teaterföreställningen ”Pilsner och penseldrag” som har ett turnéstopp i Västerås.

Västerås är dock en stad som Claes Månsson inte hunnit utforska så mycket.

– Jag har inte varit mycket i Västerås. På 70-talet hade jag en vän här som tränade VIK och vi sågs ibland, säger han.

Han minns att han i början av 1990-talet besökte gymnasieskolor i Västerås under en dag tillsammans med Dramatens ensemble. Dagen avslutades med en föreställning på kvällen.

– Jag har däremot järnkoll på var Västerås ligger, jag åker förbi här ibland, berättar Månsson.

”Pilsner och penseldrag” är baserad på tv-succén ”Grabbarna i 57:an” från 1978 där målarmästaren Dahlberg och hans två anställda målare (två musikaliska ungkarlar) står i centrum. Bert-Åke Varg, Sune Mangs och Arne Källerud spelade i några av de ledande rollerna. Claes Månsson spelar Bert-Åke Vargs karaktär och Jojje Jönsson spelar Sune Mangs karaktär. På tv kretsade allt kring ett hyreshus på Alpgatan 57 men i ”Pilsner och penseldrag” har man tänkt om.

– Nu blir händelserna förlagda till en större innergård på västkusten, där de musiklystna målarna dras in i ett myller av missförstånd, kärleksaffärer och ekonomiskt fiffel, säger Claes.

Vi kommer även kunna se Claes Månsson på bio i år. Martin Widmarks böcker om ”Halvdan Viking” hamnar på vita duken med Peter Haber och Claes Månsson i ledande roller. Bägge två är nästintill oigenkännliga i sina masker och kostymer.

– Halvdan Viking är en spännande berättelse, med fantastiska miljöer och scenografi. Jag gillar berättelsen om vänskap, äventyr och humor under vikingatiden, säger Claes Månsson.

Den 18 november gästar ”Pilsner & penseldrag” Konserthuset i Västerås.

Foto: Tommy Holl
Powered by Labrador CMS