Foto: Mostphotos

Live-tv: Pressträff om Palmemordet

Onsdagen den 10 juni med start klockan 9.30 håller Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten en gemensam digital pressträff där chefsåklagare Krister Petersson meddelar sitt beslut och berättar om utredningen tillsammans med spaningsledare Hans Melander.

Publicerad

Mordet på Olof Palme ägde rum klockan 23.21 fredagen den 28 februari 1986 då Sveriges statsminister sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Efter mordet följdes i utredningen om mordet ett flertal spår, däribland ”PKK-spåret”, ”33-åringen” och ”Sydafrikaspåret”, som dock inte ledde till något konkret genombrott.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet och denne dömdes också i juli 1989 av Stockholms tingsrätt som skyldig, men frikändes därpå av en enig hovrätt i november samma år.

Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997 men avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998.

Därpå följde över 20 år då inget genombrott i spaningsarbetet verkade ske; detta trots att fler än 130 personer genom åren hade erkänt mordet och att utredningen kring det var (och är fortfarande) en av världens mest omfattande.

I februari 2020 meddelade förundersökningsledaren Krister Petersson, som tagit över utredningen år 2017, att han under det första halvåret innevarande år kommer att "meddela ett beslut i åtalsfrågan".

Idag är den dagen kommen. Nu ska vi få svaret på gåtan: vem mördade Olof Palme?

Powered by Labrador CMS