Tillbaka i Västerås. Anders Sjöstrand växte upp i Västerås och flyttade härifrån 2012. Nu blir han åter verksam i stan som klubbtränare på Västerås golfklubb. Dessutom kommer han att fortsätta med sin andra karriär som har skjutit fart – den som kommentator på Viasat golf. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Ex-proffset tillbaka på hemmagreenen

Förre proffsspelaren och golfprofilen Anders Sjöstrand vänder hem till Västerås igen och blir tränare på Västerås golfklubb. Han gör det dessutom med en ny karriär i bagen – som tv-kommentator. – Det är lite av en pojkdröm som har gått i uppfyllelse, säger 37-åringen i en lång intervju med Västerås Tidning.

Publicerad

I samband med en efterhängsen fotskada 2012 bestämde sig Anders Sjöstrand för att lägga ner sin aktiva proffskarriär.

– Ibland kan man väl känna så här i efterhand att ”tråkigt att jag slutade när jag kanske var som bäst”. Men jag hade kämpat med golfen i många, många år och valde att ta beslutet för att testa nya saker i livet. Skadan bidrog förstås också till beslutet. Jag var borta ett halvår på grund av den, och kände att det var ett jobbigt steg att ta sig tillbaka. Jag tyckte ändå att jag hade gjort allt jag kunnat och kommit en bra bit på väg. Och jag avslutade i alla fall min karriär på Europatouren med att klara sju raka kvalgränser, berättar han stolt när vi ses på ett blåsigt VGK.

Anders Sjöstrand kan utan att blinka ändå se tillbaka på en mycket lyckad golfkarriär, med 13 säsonger som proffs från 19 års ålder.

Han kvalade in på Europatouren och hade fullt kort en säsong.

Som allra hetast var han 2009, 2010 och 2011 och då främst i ”hemma”-tävlingen Nordea Masters. Med placeringsraden 27–14–21 blev han ännu ett svenskt golfnamn för tittarna att lägga på minnet och följa med intresse.

Efter karriärslutet 2012 har Anders Sjöstrand på flera olika sätt hängt kvar vid golfen, både som säljare av golfprodukter, tränare och instruktör på förbundsnivå.

Och sedan några år tillbaka även som – golfkommentator.

Många av er har säkert hört den västmanländska dialekten tränga ut genom rutan under sändningarna från världens alla hörn på Viasat golf.

– Ett otroligt roligt jobb. Det är lite av en pojkdröm att komma in i den här världen. Ibland får man nypa sig i armen för att riktigt förstå att man får hålla på med det man verkligen brinner för.

Hur gick det här till?

– Jag är god vän med han som var chef på Viasat golf då för några år sedan. Jag gav lite gliringar mest på skoj att jag ville prova på att kommentera och han sa att jag skulle få testa.

Men det skulle ta ett år innan det blev seriöst.

– Vi spelade tillsammans på den årliga killgolfen på hösten. Då sa jag med lite ironi i rösten: ”Vad kul att du ringde!”. ”Vadå, ville du prova på allvar?”, svarade han.

Sjöstrand förklarade att han mer än gärna provade på jobbet. Sagt och gjort. Han testade – och gick rakt igenom rutan.

– Det var en tid där Viasat inte hade så många kommentatorer, så de passade bra.

Det började i relativt liten skala – nu är han ”en i gänget” på allvar.

– Det tog ett tag att komma in i det. Det svåra gör man ju i början. Jag fick kommentera de små tävlingar där det är svårare att hitta information om spelarna och platserna de är på. Nu när man gör större tävlingarna (matchspels-VM härom veckan till exempel) med idel världsspelare som man redan kan nästan allt om, då är det lite lättare, säger han.

Nu har han mellan 20 och 25 tävlingar att kommentera på ett år.

Åker du på alla?

– Nej, det blir för mycket. Jag har varit i väg nu till Mellanöstern i tre veckor. Det är planerat att jag ska åka på sju tävlingar på ett år. British Open (i juli) blir nästa stora. Peter Hedblom (också ex-proffs) kommer att åka en del också, så vi splittar upp det.

Sjöstrand var i högsta grad i händelsernas händelsernas centrum när svensk golf firade en av sina största framgångar någonsin förra sommaren.

– Det var jag, Pierre Fulke, Christian "Kricken" Härdin och Göran Zachrisson som hade hand om British Open-sändningarna och det är ett av mina absolut största idrottsminnen att få vara på plats när Henrik (Stenson) vann The Open. Och att de var så stort att Zackrisson fick uppleva att en svensk herrspelare äntligen fick vinna en major.

Är du nestorn Zachrissons givne arvtagare nu då?

– Nej, det är jag inte, säger han med ett leende. Det finns ingen som kan ersätta Göran, han är en av de absolut största sportjournalisterna i Sverige. Men jag ser ändå att det finns en framtid i det här. Det har gått bättre och bättre och jag tycker det är jäkligt kul, och det är grundläggande.

Sjöstrands höjdpunkt – och stora genombrott – som kommentator vid sidan av The Open-triumfen, kom i höstas på Hazeltine National Golf Club i Minnesota, USA.

Då fick han ta ansvar för sändningarna från Ryder Cup.

– Det var riktigt stort.

Nu står Anders Sjöstrand inför en ny utmaning i sin uppväxtstad som han lämnade 2012. Som tränare i Västerås golfklubb.

– VGK är en anrik klubb med stolta traditioner. Tomas (pro:n Ljungqvist) och Marie frågade om jag var intresserad att hjälpa till i höstas. Jag sålde golfprodukter till deras shop då, men var precis på väg att sluta så det kändes som en perfekt lösning.

Han kommer att jobba i team med Ljungqvists.

– Tomas är fortfarande head pro och jag blir tränare.

När drar du igång?

– Förhoppningsvis så fort som möjligt, jag väntar bara på att vädret ska bli stabilt. Jag har satt ihop mitt kursschema från 1 maj, men hoppas komma igång redan i mitten på april.

Vad hoppas du kunna bidra med i den här rollen som tränare?

– Jag hoppas och tror att jag kommer att kunna dela med mig av min erfarenhet från tävlingsgolfen först och främst. Därmed inte sagt att det bara måste vara elitspelare jag kommer att träna. Jag vill hjälpa alla – från nybörjare till ungdomar och pensionärer. Det är just den variationen och bredden som känns kul.

Dina styrkor som tränare?

– Jag tycker att jag är bra på att lyssna på vad kunden/eleven vill få ut av sin golf och inte göra det för krångligt. Det viktigaste är att eleven förstår hela processen. Att man på ett enkelt sätt förstår den utveckling man har framför sig.

Huvudfokus är att försöka få Västerås golfklubbs medlemmar att tycka att det är roligare att spela golf.

– Det är ju det som det går ut på, att man ska tycka det är kul att spela golf och därför vilja spela ännu mer.

En ambition på sikt är även att försöka få igång en väl fungerande ungdomsverksamhet.

– Den har historiskt varit jättestor på VGK och det finns en tradition att få fram duktiga golfare här. Vi vet att detta är en otroligt bra plats för ungdomarna att vara på, med en härlig miljö. Förhoppningsvis kan det bli så framöver, att VGK blir en golfbana man ”hänger på”, lite som man gjorde förr när jag växte upp med golfen, säger Anders Sjöstrand.

Anders Sjöstrand

Ålder: 37.

Familj: Sambo.

Bor: Stockholm.

Golfkarriär: Proffs under 13 säsonger. En full säsong på Europatouren, som bäst 14:e i Sveriges Europatourtävling Nordea Masters. 

Aktuell: Blir ny tränare på Västerås GK med start nu i vår. Dessutom utökat kommenterande på Viasat golf.

Powered by Labrador CMS