På lajvet fick deltgarna spela tidshjältar som åkte tillbaka i tiden och mötte viktiga historiska personer. Där ibland Drottnings Kritistina, Cecilia Fryxell och Nanna Svartz. Foto: LajvVerkstaden×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Barnen har fullt upp på höstlovet

Vecka 44 innebär höstlov. Under veckan fanns ett flertal aktiviteter att sysselsätta sig med. Västerås Tidning gästade ett lajv på Slottet och Vallby friluftsmuseum.

Publicerad

I Rikssalen på Slottet blev 115 barn mellan 10 och 15 år den här veckan tidshjältar när Lajvverkstaden arrangerade rollspelet ”Tidshjältarna – Västerås i fara”. Vid fyra tillfällen spelades rollspelet med samma bakgrundshistoria och kläder i samma rum men med olika slutresultatet varje gång. I fyra timmar fick barnen lära sig mer om Västerås historia utifrån ett invandrar- och kvinnoperspektiv. Efter själva rollspelet samlades grupperna för en kort diskussion om kvinnornas rätt i samhället och bristen på kvinnor i historieböckerna.

– Deltagarna kanske inser att de kan ändra på historian själva en dag, berättar lajvpedagogerna Lisa Nordemo och Lukas Renklint från LajvVerkstan som deltog i lajvet.

Vallby friluftsmuseum erbjöd bland annat turer med häst och vagn, keramikkurser och djurvandringar. Det som ändå var populärast bland de lite äldre barnen var den rysliga srundan. Där fick man på egen hand uppleva märkliga spökar och gastar runt på området. Kartor över områdets spöken fanns att låna vid informationstavlan. De mindre barnen uppskattade närheten till djuren väldigt mycket.

På Vallby friluftsmuseum satt Sara Inemyr på en bänk tillsammans med barnen Livia 5 år och Tyra 2 år.– Det är skollov så vi går runt och tittar lite. Vi kommer inte delta i höstlovsrundan eftersom barnen är för små, säger Sara.
Powered by Labrador CMS