Madeleine Alexandersson insåg att juridiken inte var något för henne, sadlade om och tog bland annat en kandidatexamen i samhällsvetenskap. Nu har hon startat företaget Woander Tours. Foto: Privat

Hjälper kvinnliga företagare att skapa nya affärer

Madeleine Alexandersson insåg att juridiken inte var något för henne, sadlade om och tog bland annat en kandidatexamen i samhällsvetenskap. Där fick hon självförtroendet att börja tänka på hur hon skulle kunna påverka olika samhällsproblem. En företagsidé började ta form och hon grundade företaget Woander Tours.

Publicerad

Berätta om ditt företag Woander Tours!

– Woander Tours är en plattform som sammanför resenärer och turister med lokala småföretagare vid sin destination. Målet med alla projekt som jag driver via Woander Tours är att stötta, främja, och skapa kommersiella möjligheter för småföretagare inom turism- och fritidsindustrin. Då småföretagare är otroligt viktiga för lokala ekonomier, speciellt i länder som Irland som inte har ett lika utvecklat välfärdssystem som Sverige och där entreprenörskap är en ekonomisk trygghet för väldigt många, så är poängen med Woander Tours att skapa och driva olika typer av projekt som stöttar småföretagare på olika sätt. Det kan handla om marknadsföring via vårt e-magasin, olika typer av samarbeten vid exempelvis guidade turer, eller nätverkande. Woander Tours främjar unika och lokala upplevelser som är av hög kvalitet, men som kan vara lätta att missa som turist.

– Woander Tours har även ett jämställdhetsmål. Eftersom egenföretagande är ett otroligt kraftfullt verktyg när det kommer till att lösa alla typer av problem, och då egenföretagare ofta löser problem som de själva upplever, kan småföretagare skapa stora och hållbara förändringar när det kommer till jämställdhet. Ett exempel är möjligheten till egen tidsplanering som entreprenörskap skapar. Det andra och tredje skiftet, alltså det obetalda hemarbetet samt planeringen och organiseringen av det obetalda hemarbetet som främst kvinnor utför, begränsar möjligheten för återhämtning och vila betydligt. Som egenföretagare kan en sådan sak som att bara kunna bestämma sina egna arbetstider skapa en helt annan typ av livskvalitet.

– Som egenföretagare har man även direkt kontroll över sin egen ekonomi, vilket skapar fler förutsättningar för kvinnor att bli ekonomiskt självständiga. Som egenföretagare finns inte heller något modersskapsstraff eller glastak att oroa sig över inom sin egen organisation. Dessa typer av jämställdhetsutmaningar är saker som entreprenörskap har möjligheten att lösa på ett individuellt plan, vilket i sin tur skapar vågor i resten av samhället i takt med att varje nytt företag växer och att fler vågar ta steget att satsa på egenföretagande.

DCIM\100GOPRO

Vad har du för bakgrund?

– Jag är född och uppvuxen i Dalarna i en liten by utanför Falun. Jag har alltid varit väldigt nära min familj och bodde hos mina föräldrar i Dalarna, samt min mormor i Västerås, tills jag var 20 år. Jag växte även upp med min biologiska syster samt min bonussyster, vilka är några av mina absolut bästa vänner. Efter att jag hade tagit studenten i Falun flyttade jag till Västerås där jag jobbade som receptionist och journalist på Västerås Tidning under en period. Jag packade en ryggsäck och spenderade 6 månader på resande fot i Asien samt Australien för första gången som 19-åring. Detta var en upplevelse som formade mig till den jag är idag och som verkligen tände gnistan för mitt reseintresse.

Hur kommer det sig att du bor både i Dublin och Västerås?

– Jag träffade Seán, min nuvarande sambo, i Vietnam och vi har aldrig varit fast bosatta nånstans egentligen sedan vi träffades. Mellan hans yrke som advokat, mitt reseintresse, och våra studier har vi flyttat från Geneve, till Dublin, till Stockholm, till Paris, och Västerås. Då han är irländsk så bestämde vi oss för att flytta till Dublin ett tag och jag sökte in till universitetet i Dublin. Jag tog min kandidatexamen på University College Dublin och bodde därför i Dublin under tiden jag pluggade. Irland är minst lika mycket hemma för mig som Sverige och jag kommer alltid pendla fram och tillbaka eftersom jag har familj och vänner i båda länderna. Idag bor vi i en lägenhet i den lilla fiskebyn Howth som ligger 20 min utanför Dublins stadskärna.

– Eftersom mina föräldrar kommer från Västerås men flyttade till Dalarna strax innan jag föddes, och resten av min släkt bor i krokarna så har jag spenderat mycket tid i Västerås hos-min mormor när jag växte upp, så det kändes rätt naturligt att flytta till Västerås!


Hur fick du idén till ditt företag, det är ju en ganska ovanlig nisch?

– Idén till företaget var något som växte fram. Jag hade aldrig ens tänkt på att jag skulle starta och driva ett eget företag innan jag närmade mig min examen på UCD. Jag började fundera på vad jag ville jobba med och pusslade ihop mina intressen med mina akademiska kunskaper och kom fram till detta. Jag hade blivit otroligt inspirerad av en av mina lärare på universitet som även hon var entreprenör. Genom att lära mig av hennes erfarenheter, och genom att diskutera möjligheterna entreprenörskap innebär för att nå jämställdhet under otaliga timmar på lektionstid, så började saker att klarna. Jag har alltid vetat att jag ville jobba med jämställdhetsfrågor men ville även ha mer frihet i min egen vardag än att jobba heltid på ett kontor. Eftersom jag älskar att resa så ville jag se till att jag får möjlighet att resa så mycket jag kan i jobbet, så jag tänkte; varför inte starta en plattform som fokuserar på resor där jag även får stötta fler att ta steget till entreprenörskap?

På vilket sätt vill du genom ditt företag stödja andra kvinnor?

– Jag vill ge fler det stöd de behöver för att våga eller över huvud taget kunna ta steget mot egenföretagande. Genom att samarbeta med kvinnliga småföretagare över hela världen, och genom att främja deras arbete via olika typer av initiativ och projekt som drivs av Woander Tours, kan vi tillsammans skapa ett nätverk som formar en stadig grund att stå på som småföretagare. Att knyta kontakter har varit det viktigaste för mig i att ta mitt företag framåt så jag vill kunna erbjuda andra samma möjligheter som jag har fått genom mitt nätverkande.


Ett eget företag är ett stort steg att ta, hur fick du modet att satsa?

– Jag bara blundade och hoppade rakt ut. Modet är något man får kämpa med varje dag, att vara egenföretagare är den sjukaste bergochdalbanan man kan tänka sig. Varje dag består av nya toppar och dalar och man vet aldrig riktigt vad man kan förvänta sig. Jag har haft turen att ha ett otroligt skyddsnät runt omkring mig av vänner och familj som har stöttat mig sen dag ett. Men anledningen till att jag bara hoppade var tack vare min mentor som jag nämnde tidigare. Hon sa till mig en dag att “Du har en bra idé. Men så länge du inte gör något av den så kommer den bara att förbli en idé och om det inte är du som förverkligar den, kommer någon annan att hinna före.” Tanken av att förlora den här idén till någon annan skrämde mig mer än tanken av att bara köra.


Vad innebär jämställdhet för dig?

– Jämställdhet för mig innebär att alla har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla områden i samhället. Framförallt så innebär jämställdhet möjligheten att framhäva det som är personligt. Kvinnor ses ofta som en sammanhörande grupp som alla upplever samma saker och har likvärdiga reaktioner. Detta är såklart inte fallet då kvinnor möter strukturella olikheter till följd intersektionalitet, alltså samspelet mellan olika identiteter som bland annat kön, genus, klass, ras, samt etnicitet som har lagts till grund för att skapa och upprätthålla olika maktrelationer i samhället. I ett jämställt samhälle måste därför individen få utrymme att dela med sig av sina upplevelser för att maktrelationer ska kunna förändras på ett meningsfullt sätt. Riktig jämställdhet för mig stannar därför inte mellan kategorierna kvinnor och män utan hanterar samspelet av hela din identitet, även utöver ditt kön eller genus.


Har du mött några hinder att som relativt ung tjej starta ett företag?

– Jag har inte behövt någon hjälp utifrån för att kunna starta företaget vilket har gjort att det största hindret jag har mött är att hantera andras åsikter angående mitt företagande. Som tjej får man ofta bemöta den ökända “lilla gumman” attityden där frågor som “men hur har du tänkt att detta ska fungera?” istället för “vilka mål siktar du på att nå i år?” har varit saker jag har fått lära mig att hantera. Jag brukar försöka vända frågan till något jag vill svara på- som att dela mina mål istället för att börja försvara mig själv. Så pass mycket är jag skyldig mig själv, att inte be om ursäkt bara för att jag följer min dröm.


Har du några tips till kvinnor som vill satsa på en företagsidé?

– Bara kör! Har du en bra idé som du har gjort tillräckligt med undersökningar och samlat tillräckligt med information för att kunna validera så finns det i slutändan inget annat att göra än att ta steget. Man kan spendera hur mycket tid och energi som helst på att göra research och prata igenom sina idéer men efter ett tag blir olika förberedelser bara ett sätt att fördröja den riktiga starten på sitt företagande.

– Det är också otroligt viktigt att sätta sig själv i första rummet och inte låta sitt nystartade företag ta överhanden om hela dig själv. Du är fortfarande så mycket mer än bara ditt företag, även om det inte känns så när man jobbar på sin idé 14 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. För att orka hålla ångan uppe är det viktigt att fortfarande ta sig tiden till att göra andra saker man tycker om och att umgås med nära och kära- när allting handlar om ditt företagande kan en liten motgång kännas som att hela himlen ramlar ner så därför är det viktigt att låta sig själv ha andra intressen som sträcker sig utanför företaget för att få ett bättre grepp om tillvaron.

– Jag älskar även att lyssna på andras berättelser och att peppa fler till att våga köra, så om det är någon som vill bolla lite idéer eller behöver en spark där bak är det bara att höra av sig. Jag hjälper mer än gärna till!


Vilka är dina bästa egenskaper som du tror gör att du är framgångsrik inom ditt område?

– Först och främst älskar jag att resa, därför var det en no brainer för mig att starta ett företag där jag får dela med mig av mitt intresse. Detta gör att jag älskar att leta efter spännande företag att samarbete med eftersom jag vill att fler ska få ta del av det de erbjuder.

– Jag har även en relativt lång akademisk bakgrund inom genusstudier, feministisk teori och jämställdhetsstudier vilket har gett mig en bra grund att stå på när det gäller att skapa och driva projekt som även har sociala mål.

– Sedan är jag väldigt envis och ambitiös så jag ger inte upp förrän jag har nått mina mål. Jag älskar också att vara kreativ och är inte rädd för att ändra bana om det är något som inte fungerar.


Du satsade, men vad ser du som det största hindret för kvinnor i allmänhet att våga ta för sig?

– Jag tror inte att det är rädslan att misslyckas som står i vägen lika mycket som rädslan för att faktiskt lyckas. Som kvinna är våra handlingar och icke-handlingar under lupp konstant. Den dubbla bestraffningen vi får utstå där det är omöjligt att göra ‘rätt’ påverkar oss till att antingen tveka på oss själva eller att vilja undvika att hamna i hetluften där man får försvara sina handlingar från alla olika håll och kanter. Tänk bara på hur framgångsrika kvinnor är omtalade i Sverige idag- Bianca Ingrosso driver ett av Sveriges mest framgångsrika företag men blir oftare granskad för vilka förändringar hon gjort med sitt utseende än att få dela med sig av sina tankar kring entreprenörskap. Camilla Läckberg har fått svara otaliga gånger på frågor om sitt privatliv istället för att ge råd kring investeringar. Mia Skäringer slog publikrekord när hon sålde ut Globen fem gånger med sin föreställning No More Fucks To Give men håller ändå tillbaka med att dela med sig för mycket tankar kring sin framgång för att undvika att bli beskylld för att ha fått hybris.

– Att lyckas med sitt företagande som kvinna idag innebär att utsätta sig för fler åsikter och kommentarer än normalt vilket är otroligt påfrestande. Det krävs mod för att våga ta för sig som kvinna idag, men vi är skyldiga oss själva att följa våra drömmar. Vi har varandra att luta oss mot på vägen.

Finns det någon eller några kvinnor som har påverkat dig och gjort dig till den du är i dag?

– Jag skulle vilja säga att det är kvinnorna i mitt liv som gjort mig till den jag är idag! Min fantastiska mormor som drivit framgångsrika företag under större delen av sin karriär har inspirerat mig otroligt mycket. Hon har lärt mig vad det innebär att följa sina drömmar och att aldrig ge upp. Hon har gett mig självförtroendet att se förbi en sådan världslig sak som att jag råkar vara kvinna och visat mig hur man krossar glastaket om och om igen. Utöver att vara en inspiration så har jag även en bästa vän i denna underbara kvinna och de minnen vi har skapat tillsammans är några av de finaste jag har.

– Jag är även som jag är tack vare min underbara mamma som har gett mig en trygg punkt att luta mig emot under hela mitt liv. Utan min mamma skulle jag vara någon helt annan. Hon har tillägnat större delen av sitt liv till att ta hand om andra och hon gör ett förbannat bra jobb. Hennes eviga slit har påverkat mitt intresse för jämställdhetsfrågor och jag började redan i tonåren undra över varför dessa typer av jobb inte värderas högre från en ekonomisk synpunkt- vilket är en fråga jag har ställt mig många gånger sedan dess och fortfarande söker svar på. Hon har gett mig den kärleken och tryggheten jag har behövt för att våga bygga på mitt eget självförtroende och kasta mig ut i världen med huvudet före.


Ser du dig själv som feminist och i så fall varför tror du att det ordet är så laddat, speciellt bland män?

– Svar ja! Jag har sett mig som feminist så långt jag kan minnas och har alltid varit otroligt passionerad när det kommer till jämställdhetsfrågor. Jag tror att ordet är laddat för många eftersom de har en felaktig syn på vad konceptet innebär där de har fått för sig att feminism innebär en önskan om att all makt ska tillfalla kvinnorna, hemska tanke, right?. På sistone har jag hört flera som beskriver sig som humanister som alternativ till feminister, eftersom båda koncepten talar för alla människors lika värde. Detta talar så otroligt starkt för hur lite makt kvinnor har i samhället idag och varför just feminism behövs. Feminism är ett viktigt koncept just för att göra problemet kring de olika maktrelationer som finns i samhället synbart och för att kunna påpeka det faktum att kvinnor inte har samma politiska, ekonomiska, eller sociala rättigheter och möjligheter som män i samhället idag. Det handlar inte om att enbart kämpa för allas lika värde, eftersom alla inte har samma förutsättningar till att börja med.


Vilken är din dröm och ditt mål med företaget?

– Målet är att skapa det främsta nätverket som stöttar, främjar, och skapar kommersiella möjligheter för kvinnliga och ickebinära småföretagare inom rese- och fritidsindustrin. Detta innebär dock inte att jag exklusivt vänder mig mot kvinnor. Min dröm är att skapa hållbara förändringar för att nå ett jämställt samhälle genom entreprenörskap, vilket innebär att alla måste med på tåget, oavsett kön eller genus.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– I takt med att restriktioner släpper i efterdyningarna av pandemin runt om i världen kommer jag äntligen att kunna fokusera mer på resor. I höst kommer jag att lansera audioguider på Irland och i Storbritannien, som jag sedan kommer att expandera till fler Europeiska länder under nästa år. När läget har stabiliserats ännu mer kommer jag även att kunna fokusera på att anordna guidade turer och evenemang för resenärer som vill uppleva unika och lokala upplevelser runt om i Europa.

– Jag har även ett internationellt samarbete på gång, där jag tillsammans med min samarbetspartner kommer att fokusera mer på att bygga ett nätverk för blivande entreprenörer i USA, Kanada, samt Australien att luta sig emot på deras resa till att bli egenföretagare.

– Genom vårt e-magasin Woanderlust kommer fler småföretagare att främjas i takt med att vi når nya plattformar. Förutom att nu även finnas på Readly siktar jag på att utveckla vår tryckta version av magasinet under nästa år.

Madeleine Alexandersson

Ålder: 28 

Familj: Sambo

Bor: Dublin och Västerås

Titel: Grundare av Woander Tours

Gör: Egenföretagare

Intressen: Att resa och umgås med vänner och familj

Beskriv dig själv med tre ord: Nyfiken, Kreativ, Envis

Powered by Labrador CMS