Nybliven företagare. Marcus Moselius har under våren startat Storecon som säljer smarta lagerhyllor. Foto: Jonas Edberg

Han satte karriären i en vågskål – för att styra sin egen tid

Västeråsaren Marcus Moselius, 33 år vill styra över sin egen tid. Nu har han startat resan dit. Sedan fyra månader tillbaka är han sin egen chef, i det nystartade företaget Storecon. – Jag har gått och tänkt på den här idén i två år innan jag bestämde mig för att starta, säger Marcus.

Publicerad

Storecons affärsidé går ut på att hjälpa företag att förbättra sin logistik och sitt förbrukningslager genom både smarta hyllor men också avancerade uppföljningar.

När Västerås Tidning Business träffar Marcus Moselius är han på återbesök hos Västmanlands Fastighetsskötsel. Företaget var Storecons första kund, och här är driften av systemet i full gång.

På hyllorna inne på företagets lager står lådor med förbrukningsprodukter prydligt uppradade. I en låda finns arbetshandskar. I en annan finns första hjälpen-kit. Och så vidare.

Marcus demonstrerar hur systemet fungerar genom att logga in på skärmen som är monterad på väggen intill hyllan. Sedan går han och plockar på sig varor.

Direkt när han plockar upp ett par arbetshandskar syns det på skärmen. Genom att lådan står på en känslig våg märker den att Marcus plockar ett par.

– Viktsensorerna är väldigt känsliga och klarar av att känna av skillnader på ett par gram, säger Marcus.

Systemet hjälper även till att hålla ordning på sakerna. Marcus demonstrerar det genom att lägga tillbaka en vara, men i fel låda. Då blir det fel vikt i lådan, och en röd lampa tänds.

– Med det här systemet kan företag göra bättre val, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, genom att man får bättre kontroll. Det går ju åt miljoner arbetshandskar i Sverige varje år. Det glöms lätt bort vilket miljöavtryck produktionen av dessa har, samt att det faktiskt är någon som betalar för dem. Vi hoppas att systemet kan skapa en viktig beteendeförändring genom att man tydligt kan se konsumtionen. Dessutom kan man minska ned på onödiga resor, säger han.

Kunderna är hittills allt från hotell till bygg- och industriföretag. Och nya stora kunder är på gång in.

– Vi har bara existerat i fyra månader, men systemet har redan fått gehör hos flera stora företag som har hört av sig.

Innan Marcus tog steget att starta eget jobbade han i en industrikoncern.

– Jag har varit ute på väldigt mycket industrier, både gruvdrift och inom bygg.

När han upptäckte att branschen började nosa på liknande lösningar insåg han att det kunde finnas en affär och då bestämde han sig för att våga satsa tillsammans med en kompanjon.

– Andra aktörer har börjat att utveckla logistiklösningar som en liten del av en bredare affär och verksamhet, men de erbjuder produkter i första hand och systemlösningar i andra hand. För Storecon är det tvärtom. Det gör att vårt system kan appliceras på i princip vad som helst.

När väl beslutet var taget startade arbetet med att fånga upp affärspartners och idag har företaget flera delägare och har bland annat fått västeråsarna i First Gate Invest att investera i bolaget.

– Det var nervöst när jag träffade dem, men det gick bra. De är en viktig del i att kunna skala upp och nå de högt uppsatta mål Storecon har. Det är roligt att ha dem med på resan. Att de trodde på oss gav oss möjligheten att göra det här helhjärtat vilket jag tror att man måste göra, säger han.

Drömmen om att vara egen företagare har alltid funnits hos Marcus. Genom åren har det funnits hundratals idéer, men det är först nu allt har känts rätt.

– Det känns som en dröm som har gått i uppfyllelse. Det är en härlig känsla att driva sitt eget. Jag har fått frågan om vad jag har för drivkraft. Svaret är tid. Jag har ju familj, så det absolut mest värdefulla målet är att kunna göra vad jag vill med min tid. Det vill jag kämpa hårt för, säger Marcus Moselius.

Powered by Labrador CMS