Det är fortsatt högt tryck på intensivvården i Västmanland. Foto: Sofie Tejre

Regionens oro inför sommaren: "Är inte över"

Från förstärkningsläge ner till stabsläge. Men det är fortsatt högt tryck på vården i coronapandemins spår. Och signalen från Region Västmanland är tydlig: det här är inte över. – Det pratas nationellt om att vi är i en sen-pandemisk fas. Men i Västmanland har vi inte någon känsla av att vi befinner oss där, vi är helt klart fortfarande mitt uppe i pandemin, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

Publicerad

Från förstärkningsläge ner till stabsläge. Men det är fortsatt högt tryck på vården i coronapandemins spår. Och signalen från Region Västmanland är tydlig: det här är inte över.– Det pratas nationellt om att vi är i en sen-pandemisk fas. Men i Västmanland har vi inte någon känsla av att vi befinner oss där, vi är helt klart fortfarande mitt uppe i pandemin, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

Vården i Västmanland är fortsatt högt belastad till följd av covid-19. I stort sätt har antalet vårdade på sjukhusen i Västerås och Köping legat stadigt mellan 25 till 38 patienter på covidavdelningar och mellan 8 och 12 patienter på IVA under maj månad fram till idag.

– Vi hade hoppats att vi skulle se en tydlig minskning av inläggningar nu när vi kommit så här långt in i sommaren, som ett tecken på att smittsspridningen går ner. Men det har vi alltså inte sett, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

Däremot har Region Västmanland från och med denna vecka gått ner från att vara i förstärkningsläge till att vara i stabsläge.

– Det innebär egentligen inte så mycket i praktiken, men vi gör bedömningen nu att själva arbetet och organisationen är i en hyggligt stabil fas, jämfört med när vi stod inför väldigt stora omställningar, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Stabsläget kommer att vara kvar över sommaren och sedan görs en ny bedömning av läget i slutet av augusti. Samtidigt poängterar Region Västmanland att smittspridningen i samhället fortfarande är hög.

”Ta inte för lättvindigt”

– Smittan är inte över. Vi är oroliga för att man kanske tar för lättvindigt på det nu när det är fint väder och alla är sugna på att ses. Men det är otroligt viktigt att man fortsätter att följa rekommendationerna, säger Håkan Wittgren.

Provtagningen för misstänkt covid-19 har trappats upp och kommer att fortsätta så än mer. Av de som nu provtas i länet ser man att ungefär 13–14 procent bär på smittan.

– Det är relativt stora andelar. För att man ska dra slutsatser att epidemin börjar klinga av bör det ligga på ungefär 5 procent. Vi kommer att behöva jobba för att hitta fallen, så är det inte nu, säger Jan Smedjegård.

Region Västmanland planerar nu för att dra igång en mer omfattande egen-provtagning, där alla med symtom ska kunna testas för covid-19. Logistiken kring detta jobbar man med för fullt, mycket kommer att skötas digitalt men också med hjälp utav provtagningsbussar som kommer att finnas i Västerås, Köping, Sala, Hallstahammar och Fagersta. Närmare besked kring detta väntas under den närmaste tiden.

Återgå till normalläge

Från och med i höst kommer Region Västmanland att successivt gå tillbaka till ordinarie verksamhet. Under coronapandemin har en del verksamhet fått stå tillbaka och skjutas upp men planen är att ta upp den verksamheten igen efter sommaren.

Hur lång tid det kan ta innan allt är på plats är svårt att säga, men Region Västmanland tar höjd för att det kan ta mellan ett halvår till ett år. Men för att kunna göra det måste smittspridningen gå tillbaka.

– Vi har inte haft någon svår topp i Västmanland som vi inte har klarat av, men däremot har vi ett läge som ligger konstant. Och det konstanta läget är för högt, det är så högt att det påverkar vår kapacitet, säger Åke Ternez, medicinsk stabschef på Region Västmanland.

Jan Smedjegård, smittskyddsläkare. Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS