Gunnar Karlsson, Hasse Rubin, Håkan Blom, Yngve Klintberg, Mats Boren, Claes-Göran Claesson, Tomas Eckerborn, Roland Karlsson och Per Karlsson.
Gunnar Karlsson, Hasse Rubin, Håkan Blom, Yngve Klintberg, Mats Boren, Claes-Göran Claesson, Tomas Eckerborn, Roland Karlsson och Per Karlsson.

Gubbarna har gympat tillsammans – i över 40 år

I Tortuna bygdegård håller de till, de nio aktiva männen som tillsammans bildar Gubbgympa-gänget.

Publicerad

I Tortuna bygdegård håller de till, de nio aktiva männen som tillsammans bildar Gubbgympa-gänget.

Det hela började 1978 när dåvarande ordförande i Tortuna sk, Erik Johansson, klubbade igenom att man skulle starta herr- och damgymnastik i Bygdegården. Efter en tid avslutades damgymnastiken men Gubbgympan, som den börjat kallas, fortsatte i egen ideell regi.

Västerås Tidning pratade med gympaledaren Hasse Rubin för att få veta mer om det ihärdiga gänget.

– När tisdagskvällen kommer är oftast alla nuvarande deltagare ombytta och klara för ett gymnastikpass på 30 minuter. Först uppvärmning, styrkeövningar och sen stretching. Sista halvtimmen kommer fotbollen fram och då kommer även hornen fram i pannorna, skrattar Hasse.

Han berättar vidare att allt förekommer i fotbollen.

– Gliringar, tröjdragningar, bensparkar, dribblingar och långskott, men framför allt snygga mål, målgester och vrål så taket lättar.

Efter en timme är alla slutkörda och man fortsätter till Tortuna sk:s omklädningslokal för att basta och duscha.

– Där kommer det sociala in. Man får höra om allt ifrån släktforskning och nyheter till snöröjning, djurskötsel och om veckan som gått.

Mer socialt blir det när det är dags för säsongsavslutningar för gubbgympan.

– Vi har höstavslutning med jultallrik på Boréns underbara vinterterrass och till våravslutningen blir det korvgrillning i Roland Vendlegårds jaktkoja någon kilometer in i urskogen.

För ungefär ett år sen kom Hasse Rubin med i gänget, värvad av en annan av deltagarna.

– Efter något pass tyckte dåvarande ledare att jag skulle leda träningen och det hoppas jag att ingen ångrar fast det blev lite annorlunda pass. Jag gjorde ett nytt upplägg på uppvärmningen, tog in hårdare övningar samt mycket stretch- och balans-övningar.

Om att träna som lite äldre säger Hasse att alla borde försöka.

– Det är bra att ge kropp och huvud en lagom ansträngning så att de behövliga adrenalinkickarna uppstår. Genom att röra sig, gärna i grupp, framkallar man både glädje och skratt och framför allt så håller man leder och kropp yngre.

Hasse är övertygad om att det är fler som vill röra på sig men inte kommit igång.

– Passa på nu och föryngra vår gubbgympa (om ni törs), så kommer gubbgympan att leva vidare i 40 år till!

Powered by Labrador CMS