Varning för stick. Under augusti och september blir getingarna allt mer aktiva.

Augusti – då ger sig getingarna ut på jakt

Vi är nu på väg in i perioden då getingarna är som mest aktiva – och dessutom mer aggressiva än annars. Har du otur och kommer i vägen för en geting finns det risk att du blir stucken. Så här gör du för att minska värken.

  • Publicerad 13:50, 10 aug 2019

Getingar sticker oftast när de känner sig hotade, exempelvis inklämda.

Anledningen till att getingarna är som mest aktiva under sensommaren är att det är nu, i augusti och september, som deras bon upplöses. Därmed blir arbetarna arbetslösa och i är stort behov av socker.

När getingarna är på jakt efter socker finns det stor risk för att getingarna kommer i kontakt med människor. Då finns det risk för att man ska bli stucken.

Getingar sticker oftast när de känner sig hotade, exempelvis inklämda. Stick av geting kan vara farligt för människan, speciellt för den som drabbats av getingallergi. Enligt Wikipedia dör ungefär en människa per år av getingstick i Sverige.

Ett getingstick eller bistick brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där du har blivit stucken. Kort därefter rodnar och svullnar området. Det brukar även svida och klia.

Första dygnet efter sticket kan svullnaden öka och smärtan kan stråla ut från stickstället.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra när du har blivit stucken.

1. Försök att ta bort gadden.
Om du blivit stucken av ett bi kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden. Då bör du försöka ta bort dem. Gadden kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket, även om insekten är borta. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv. Ta gärna hjälp av någon.

2. Lindra smärtan med kyla.
Det känns ofta bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk, eller med kallt vatten.

3. Kräm, salva och gel mot klåda och sveda.
För att lindra klåda och sveda kan du badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Du kan smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Du kan även smörja med kräm och salva som innehåller hydrokortison. Läkemedlen finns att köpa på apotek.

Du ska rådgöra med en läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.

4. Undvik infektion.
Du kan sätta ett plåster över stickstället för att undvika att klia sönder huden och få en infektion.

När och var ska jag söka vård?
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig:

Du har blivit stucken i munnen.

Du är allergisk mot getingstick eller bistick och har blivit stucken. Du ska ta eventuella ordinerade läkemedel direkt efter sticket.

Du har fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda.

Svullnaden, rodnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar. 

Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Källa: 1177

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING