Håller stången. Håkan Strand hade corona i februari. Nu har han kommit tillbaka – och passade på att slå årsrekord när Västerås Tidning var på besök. ”Det här är det mesta jag lyft sedan coronan. Kanske att kameran triggade mig, haha”, sa han efter att ha lyft 170 kilo.. Foto: Jonas Bergkvist

Håkan, 59, hittade styrkan på gymmet: ”Aldrig mått bättre”

Han hade aldrig besökt en gymanläggning i sitt liv tills för sex år sedan. Idag ångrar västeråsaren Håkan Strand inte för en sekund att han hakade på sonen den där gången. – Jag har aldrig mått bättre än nu, säger den nu 59-årige styrkelyftaren.

Publicerad

Det förändrade mitt liv totalt skulle jag säga. Jag fick ett nytt intresse

Det är aldrig för sent att börja träna och komma i form. Det är Håkan Strand, egenföretagare från Västerås, ett högst levande bevis på.

Några år efter att han hade fyllt 50 hade han fortfarande inte satt sin fot på ett gym.

Till sist kände han att det var dags att ta tag i det hela.

– Jag hade alldeles för dåliga värden, högt av allt. Då tog jag rygg på äldsta sonen och började träna sex dagar i veckan. Jag körde på i 1,5 år, men sen tröttnade jag.

Då var det dags för den yngsta sonen att få igång ”farsan”.

– Han körde styrkelyft. Jag följde med på det och han lärde mig tekniken i marklyft. Något år senare slog jag honom med ett kilo, berättar Håkan Strand stolt när vi träffas på Friskis och Svettis Rocklunda.

Det är här han spenderar en stor del av sin träningstid. Det har sin enkla anledning. Det är nämligen här som den lokala styrkelyftsföreningen Västerås Kraftsportklubb håller till.

– Jag har varit medlem sedan starten i november 2018.

Styrkelyft omfattar de tre olika momenten bänkpress, knäböj och marklyft.

– Jag fastnade direkt för marklyft, eftersom det gick bäst där (skratt).

Och det var inte bara för att han lyckades bräcka sonens rekord – det blev till en ny livsstil.

– Det förändrade mitt liv totalt skulle jag säga. Jag fick ett nytt intresse. Och roligt var det!

Håkan Strand i lyftarrummet på Friskis & Svettis Rocklunda. Foto: Jonas Bergkvist

Man måste vara beredd att göra jobbet och hänga i. Det handlar ju trots allt om en livsstilsförändring, det är ingen quick fix

Hur mår du idag, sex år efter din debut på gymmet?

– Bättre än nånsin. Kanon!

Han kör ungefär hälften styrka och hälften rena konditionspass.

– Det blir totalt fyra pass i veckan. Sen har jag kört lite padeltennis också, men där har axeln tagit lite stryk just nu så jag ligger lågt med det för tillfället.

Håkan Strands råd till dem som ännu inte kommit igång med sin träning – men som kanske skulle behöva på grund av för dåliga värden som blodtryck eller blodsocker eller några kilos övervikt – är egentligen inte så avancerade.

– Det gäller att inte sätta upp för höga mål som inte går att uppfylla. Vill man få ner sina höga värden så behöver det inte vara en så hög tröskel att ta sig över. Jag hade bättre värden av allt redan efter tre månader. Men det är klart att man måste vara beredd att göra jobbet och hänga i. Det handlar ju trots allt om en livsstilsförändring, det är ingen quick fix.

Han berättar att styrkelyftningen blev närmast som en drog i början.

– Man tävlade mot sig själv hela tiden och ville slå sina egna rekord och bli bättre hela tiden.

I dag tar han det lite lugnare.

– Det gäller ju att inte lasta på för mycket så man skadar sig. Nu är det viktigast att jag håller mig hel så jag kan träna. Det viktiga är att hålla sig i form och tycka att det är roligt. Och det gör jag verkligen. Sedan är det väldigt avstressande med träningen också.

Han ser gärna att fler ansluter till Kraftsportsklubben.

– Det är många som inte riktigt vågar kliva in här i lyftarrummet. Men jag lovar, alla är snälla och hjälper gärna till så mycket de kan, avslutar Håkan Strand.

Powered by Labrador CMS