Maria Sendow är en av två konferencierer under nationaldagsfirandet på Djäkneberget. Foto: Pressbild

Gamla och nya traditioner blandas på nationaldagsfirandet på Djäkneberget

Den sjätte juni är det Sveriges nationaldag. I Västerås firas den på Djäkneberget med många olika traditioner, men även en hel del nytt.

Publicerad

Nationaldagsfirandet har haft pandemiuppehåll de senaste två åren, men nu är det äntligen tillbaka. Under dagen kommer man kunna ta del av allsång, flagghissning och ett tal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck. Efter det kommer det underhållning i form av dans och musik.

Skådespelerskan Maria Sendow kommer vara en av två konferencierer under dagen. Den andra konferencieren är Freja Jannborg, som är en 11-årig fiolelev. Maria Sendow arbetar i vanliga fall som teaterskådespelerska på Kulturportalen i Västerås. Under sommaren kommer hon framföra barnkonserter i Tillberga och Skiljebo och även sjunga på Äldreboenden i Västerås.

– Det är roligt att få vara konferencier. Det är många programpunkter och många som ska presenteras, säger Maria Sydow. Det blir ett tätt och späckat program.

Under dagen kommer bland annat dansgruppen Caporales San Simon att framträda och även Västerås Folkdansgille.

– Speciellt folkdansen är rolig att se. De är över 70 år nu och det är ingen som tar över alla dräkterna och danserna, så hur länge man kommer kunna se folkdansgillet på nationaldagen är frågan. Jag hoppas att det kommer folk som vill fortsätta lära sig folkdans så vi kan se det på nationaldagar i framtiden.

På festen kommer även artisten Tusse att framträda tillsammans med barnen från kulturskolan. Kulturstipendier kommer även att delas ut för första gången på nationaldagen, vilket Maria Sydow ser fram emot eftersom hon har fått samma stipendium tidigare.

Hållpunkter

Efter två års pandemiuppehåll kan västeråsarna tillsammans äntligen fira Sveriges nationaldag den 6 juni på Djäkneberget mellan 12.00 och 16.00. Artisterna Tusse, Arja Saijonmaa och Petra Nielsen kommer att framträda på den stora scenen under dagen. Det kommer även att finnas tuff-tuff-tåg, ponnyridning och annat kul för barnen.

Stadsmusikkåren underhåller på Fiskartorget från klockan 11.30 tills de marscherar iväg klockan 12.00. Västerås Youth Marching Band startar sin marsch vid Växhuset. Orkestrarna spelar hela vägen upp till Djäkneberget.

Firandet inleds med den traditionsenliga fanborgen.

Nationaldagsfirandet bjuder på alla de klassiska inslagen, såsom flagghissning, sommartal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck och allsång.

Medverkar i år gör även bland andra Västerås Sinfonietta, Västmanlands teater med Niklas Hjulström i spetsen, dansgruppen Caporales San Simon, Västerås Folkdansgille och Kulturskolan, som kommer att bjuda på en hejdundrande show tillsammans med Tusse. Konferencierer är skådespelerskan Maria Sendow och 11-åriga fiol- och sångeleven Freja Jannborg.

Powered by Labrador CMS