Inför valet: Hur röstar du i flygplatsfrågan?

Söndagen 21 mars ska det senaste årets största politiska fråga i Västerås avgöras. För första gången i kommunens historia tar de lokala politikerna hjälp av befolkningen i en sakfråga och anordnar en folkomröstning. Frågan som ställs är: Vill du att Västerås stad avvecklar verksamheten som bedrivs i flygplatsbolaget? Svarsalternativen är: Ja eller nej.

Publicerad

Hur valresultatet blir är idag omöjligt att sia om. Några större opinionsundersökningar har inte presenterats.

Därför passar nu Västerås Tidning på fråga alla boende i Västerås: Hur kommer du att rösta i valet?

Resultatet kommer att presenteras i tidningen som kommer ut samma helg som valet ska avgöras.

Fakta om Flygplatsomröstningen

Vad är bakgrunden till att det blir en folkomröstning?

Tre partier, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, ur den styrande majoriteten i Västerås meddelade under våren 2020 att man vill avveckla verksamheten som bedrivs av flygplatsbolaget Nya Västerås Flygplats AB.

Personer i Västerås genomförde då en namninsamling för att en folkomröstning om flygplatsen skulle ske.

Tillräckligt många namnunderskrifter, 15 395 stycken, samlades in för att ett ärende om en folkomröstning skulle kunna väckas i kommunfullmäktige.

Nu har kommunfullmäktige beslutat att det kommer att bli en folkomröstning.
Faktainformation om Nya Västerås Flygplats AB

Vad är det för verksamhet som bedrivs av Nya Västerås Flygplats AB?

Nya Västerås Flygplats AB bedriver flygplatsverksamheten på Västerås Flygplats.
Bolaget hanterar allt kring de kommersiella flygplan som lyfter och landar på Västerås Flygplats, och passagerarna som åker med flygoperatörernas flygplan. Till exempel: skötsel av landningsbanor, incheckning, utcheckning, parkeringsavgifter vid flygplatsen. Bolaget innehar även de tillstånd som krävs för att klassificeras som en instrumentflygplats. Nya Västerås Flygplats AB har också försäljning i form av bar, café och taxfree.
Nya Västerås Flygplats AB säljer också call-centertjänster till mindre flygoperatörer.

Vad är flygplatsbolaget Nya Västerås Flygplats AB för bolag?

Det är bolaget som ansvarar för allt som rör verksamheten på Västerås Flygplats. Nya Västerås Flygplats AB ägs av Västerås Stadshus AB som i sin tur ägs till 100 % av Västerås stad.
Enligt bolagsordningen är Nya Västerås Flygplats ABs syfte: ”Bolagets syfte är att genom att tillhandahålla flygplatsverksamhet bereda i första hand medlemmar och näringslivet i Västerås kommun möjlighet till flygtransporter. Bolaget skall genom att ta tillvara och utveckla flygtrafiken bidra till kommunens och regionens utveckling. Bolaget skall tillsammans med Västerås kommun och andra intressenter utveckla Västerås som gods- och logistikcentrum.”

Powered by Labrador CMS