Kim Lindbom Carlsson, föreståndare, och Bella som är en av de katter som Huskatten tagit hand om. Foto: Helena Andersson / Huskatten arkiv

Här får katten hjälp att hitta ett nytt hem

Den ideella föreningen Huskatten på Hemdal i Västerås är ett av de minsta katthemmen i Sverige, ändå tar de emot över 100 katter om året som hjälps till nya varaktiga hem.

Publicerad

Nu i coronatider är det inte bara efterfrågan på hundar som ökat, även Huskatten får in många fler intresserade av sina tingklara katter än innan coronan.

Men det är inte bara att hämta en katt utan man gör intervjuer och undersöker noga så att katten och den eventuellt blivande ägaren och dennes levnadsförhållanden passar ihop.

Kim Lindbom Carlsson föreståndare på Huskatten säger att så fort de lägger ut en katt på hemsidan så är det många, många, som hör av sig och vill ha en katt.

– Speciellt nu under coronan är det många äldre som kanske känner sig ensamma som hör av sig. Men det är viktigt att man som intresserad kattspekulant tänker igenom beslutet att skaffa katt, då det är ett stort ansvar.

Huskatten försöker alltid matcha rätt person med rätt katt.

– Kattungar ska vara 12 veckor innan de flyttar från sin mamma och en kattunge passar kanske inte om man har en 2-åring hemma. Likaså om man till exempel är 84 år, så kanske det passar bättre med en äldre, lugnare katt än en kattunge. Vissa katter vill få gå ut och då passar det bättre om man bor på landet och så vidare.

Katterna kommer ofta till dem via privatpersoner som hör av sig och berättar att de sett en katt som verkar fara illa. Huskatten åker oftast inte själva ut och fångar in katter, men det finns fångstburar att låna.

– De kan ha sett en mager katt som letar mat och ser lite skruttig ut eller jamar och skriker. På vintern kan de ha frostskadade öron och trampdynor eller de kanske fryser av köld.

Får sitta i karantän

När katten kommer in till Huskatten får den sitta i karantän i tre veckor eftersom de till exempel kan ha öron-skabb eller väldigt vanligt, mask i magen.

Kim Lindbom Carlsson berättar att de under karantänen får en chans att börja lära känna katterna lite bättre.

– En gång kom det in en väldigt skygg hona, Henrietta, och jag kämpade och kämpade, pratade och lekte för att få hennes förtroende. Och en dag så hoppade hon upp i mitt knä, la sig och började spinna. Då kändes det verkligen att man gjorde någonting bra!

När man köper en katt från Huskatten är de veterinärundersökta, avmaskade, avskabbade och vaccinerade. Alla katter som har fyllt sex månader är kastrerade och för de som är yngre ingår en framtida kastrering.

– Det ingår även öron- och chipmärkning samt registrering i Svenska Kennelklubben.

Det finns flera fördelar.

– Tar man en katt från ett katthem så hjälper man ju två katter, eftersom vi då får en ledig plats till en ny katt som vi kan hjälpa till ett bättre liv.

Siri, en av katterna som fått ett bra hem efter att fått hjälp hos Huskatten. Foto: Huskatten arkiv
Powered by Labrador CMS