Rädda för fästingar. Många djurägare oroar sig för att deras djur ska få fästingar. Foto: VALOVIC

Djurägare oroar sig för fästingar

En majoritet av hund- och kattägare uppger att deras djur har drabbats av fästingar någon gång – och fästingrisken gör att många undviker att vistas på platser de annars hade besökt. Det visar en ny undersökning från Arken zoo.

Publicerad

I undersökningen svarar 74 procent av de deltagande hund- och kattägarna att deras djur någon gång drabbats av fästingar. Fästingrisken gör då att 4 av 10 personer väljer att undvika platser av rädslan att det kan finnas fästingar där.

Det vanligaste sättet att ta bort fästingar på sina djur, när Arken zoo frågat sina kundklubbsmedlemmar, är fästingplockare eller pincett som 66 procent har hemma. 45 procent äger även fästingmedel eller tabletter, medan 22 procent väljer att använda en fästingpenna. 12 procent försöker undvika fästingar med hjälp av fästinghalsband på sina hundar och katter men 14 procent äger inga hjälpmedel alls mot de små krypen.

– Som djurägare blir fästingar ofta en del av vardagen under det varmare halvåret, tyvärr. De flesta blir då ganska vana, men det finns fortfarande många som inte vet hur man på bästa sätt tar bort en fästing, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken zoo.

Oinbjuden gäst. Fästingarna fäster ofta på de pälsbeklädda husdjuren.

Så tar du bort fästingar:

Kolla efter fästingar på ditt husdjur åtminstone en gång per dag. Om du hittar en, ta bort den genast.

Flytta på pälsen kring fästingen så gott det går för att enklare kunna plocka bort den. Placera fästingplockaren så nära huden som möjligt och greppa långt ner om fästingens huvud för att vara säker på att du får bort hela.

Dra försiktigt ut fästingen från huden. Du kan vrida fästingplockaren i en halvcirkel tills fästingen lossnar. Var försiktig så att du inte pressar samman eller krossar fästingen då den kan spy in smittoämnen i ditt husdjur.

Desinficera bettet och fästingplockaren när fästingen är borttagen. Gör dig av med/döda fästingen försiktigt.

Skydda ditt husdjur mot fästingar med exempelvis en fästingplockare, fästinghalsband eller fästingmedel.

Powered by Labrador CMS