”En bra plan är att se till att äta tre huvudmåltider och kanske två mellanmål. Att satsa på kolhydrater av god kvalitet, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och rotfrukter och se till att portionsstorlekarna inte är allt för stora”, säger dietisten Jonna Persson. Foto: Mostphotos

Dietistens råd för ett sundare 2019: ”Bättre med flera små förändringar”

Nu efter helgerna är det många som känner att de vill ta tag i sina liv. En del vill börja träna, en del behöver gå ned några kilo och andra vill bli piggare. Ett sätt att bli piggare och kanske förlora några kilon kan förutom träning vara att se över sin kost. Vi tog hjälp av dietisten Jonna Persson.

Publicerad

Jag tycker att man hellre ska fokusera på det man kan lägga till i kosten, istället för att fokusera på att plocka bort, som man gör i många dieter

– En ohälsosam kost kan ha negativa effekter på hälsan och inte enbart i form av övervikt och fetma. Det kan även påverka blodfetter, blodsocker och måendet överlag. Så även en normalviktig person kan behöva tänka över sina vanor säger Jonna Persson, dietist primärvården region Västmanland.

Hon tycker inte att man ska ge sig på någon speciell diet.

– Jag brukar råda till att ta det stegvis. Istället för att göra en stor förändring så kan man göra flera små för att på sikt få en hållbar förändring.

Visst kan man rivstarta med till exempel en pulverdiet för att få snabba resultat om det är en viktminskning man är ute efter.

– För en del kan det här vara en nyckel, en kickstart för att se att något händer, men då är det väldigt viktigt att man har en plan för hur man fortsätter efter att de här veckorna passerat. Risken är annars att man går upp allt igen, och kanske lite till.

Vad är då en bra plan?

– En bra plan är att se till att äta tre huvudmåltider och kanske två mellanmål. Att satsa på kolhydrater av god kvalitet, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och rotfrukter och se till att portionsstorlekarna inte är allt för stora.

Det här med kolhydrater har det varit en hel del diskussioner om man ska äta eller inte.

– Vi har ett behov av alla våra energigivande näringsämnen, kolhydrater, fett och protein Men välj rätt sorts kolhydrater, ingen mår bra av att äta stora mängder av snabba kolhydrater som vitt bröd eller sockerrika produkter. Vi behöver även få i oss vitaminer och mineraler och det brukar man få i sig om man äter en allsidig kost och då ingår kolhydrater av god kvalitet.

Många skyr också fett.

– Fett behövs det också men överlag äter vi för mycket mättat fett, alltså animaliska fetter. Här kan man med fördel byta mot vegetabiliska fetter som rapsolja och olivolja. Fett från fisk är också bra, så ät gärna mer av det.

Jonna säger att om man vet med sig att man äter till exempel mycket grädde, korvar och smör så kan man göra stora hälsovinster genom att byta ut dem mot magrare varianter, vegetabiliska alternativ eller minska ned intaget. Både med tanke på fettkvalitén men också för att fett bidrar med mycket energi vilket inte är en fördel om man vill hålla vikten eller gå ner i vikt.

Är det dags för dig att ta tag i din kost så har Jonna Persson ett råd.

– Jag tycker att man hellre ska fokusera på det man kan lägga till i kosten, istället för att fokusera på att plocka bort, som man gör i många dieter. Mitt råd är att stegvis lägga till bra saker som till exempel grönsaker, baljväxter och fisk som då konkurrerar ut de mindre bra. Att se till helheten och att hitta en bra balans i kosten är många gånger det som håller i längden.

”Lagom portioner”. Dietisten Jonna Persson säger att man kan satsa på kolhydrater av god kvalitet, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och rotfrukter och se till att portionsstorlekarna inte är allt för stora. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS