”Det är för många elever som upplever ordningsstörningar.”, skriver Roger Haddad (L). Foto: Mostphotos

L: Skolpolitiken måste fokusera på studiero och kunskap

Lärarkåren i Sverige har gjort oerhörda insatser under pandemin. När andra länder stängde ner höll vi våra skolor öppna. Inför höstens val måste fokus nu ligga på att förbättra villkoren och främst arbetsmiljön för lärarkåren om vi ska lyckas behålla kompetens och klara lärarbristen. Men också studieron för eleverna i skolan måste förbättras. Det är för många elever som upplever ordningsstörningar.

Publicerad

Den viktigaste faktorn för att fler ska klara skolan är att elever får möta utbildade lärare. Istället är det allt fler obehöriga som undervisar. Eleverna gynnas av förväntningar, både senare i utbildningen och inte minst på arbetsmarknaden.

En tredjedel av lärarna säger att de får avsätta allt mer tid till att få ordning på klassen, tid som tas från undervisningen. En kunskapsskola förutsätter studiero för eleverna och en trygg arbetsmiljö på skolan. Men när sex av tio lärare avstår från att ingripa mot ordningsstörningar av rädsla för att bli anmälda till Skolinspektionen eller Barn-och elevombudet, då har lärarnas auktoritet underminerats. Liberalerna menar att anmälningskulturen måste stoppas, respekten för lärarna måste återupprättas.

Forskning visar att skolor som lyckas har höga förväntningar på eleverna. Istället har Socialdemokraterna på kort tid gått ut med förslag att utreda godkäntgränsen och öppnat för att helt slopa betyget F, underkänt i skalan.

Det enda syftet med ett sådant arbete är förstås att sänka kraven och klassa om de som inte är godkända idag till godkända och skicka över de till gymnasiet. Jag motsätter mig detta och menar att det är att lura eleverna som inte kommer ha förutsättningar att klara den nivån. Sverige har redan problem med att det är för många elever som befinner sig på den lägsta godkäntnivån, betyget E. Målet måste vara att se hur vi kan lyfta fler, inte etikettera om.

Liberalerna lyckades innan Januariavtalet upphörde att stoppa förslag om att införa ett nytt underkänt betygssteg, Fx. Även detta syftade till att ge nästan godkända elever poäng. Min erfarenhet från Västerås när Socialdemokraterna avskaffade alla lokala krav är att gymnasiet blev en utslagningsmaskin, många hamnade rakt ut i arbetslöshet. Liberalerna tror på tydliga krav, tidigt och bättre anpassat stöd redan i lågstadiet och höga förväntningar om fler ska lyckas med sin utbildning.

Den viktigaste faktorn för att fler ska klara skolan är att elever får möta utbildade lärare. Istället är det allt fler obehöriga som undervisar. Eleverna gynnas av förväntningar, både senare i utbildningen och inte minst på arbetsmarknaden.

Därför är det en helt fel signal att sända genom att sänka kunskapskraven i skolan.

Powered by Labrador CMS