Krönika: Låt inte porren bli våra barns sexualundervisning

Aldrig någonsin i modern tid har tillgängligheten till porr varit så lätt som idag. Det är mycket mycket alarmerande. Det skriver skolkuratorn Lotta Kajving i en krönika.

Publicerad
Lotta Kajving, skolkurator och sexrådgivare

Jag anser att skolan i tidig ålder behöver börja prata om samtycke och integritet. Tänk när någon säger ”gå och krama den där farbrorn/tanten” till barn? Barnet vill inte utan blir nästan påtvingat. Låt barnen själv få välja.

Rädda Barnens material ”Stopp! Min kropp!” är ett utmärkt material att börja med. Det finns även filmer om samtycke och böcker som kan börja användas i tidig ålder. Frågor om snippan och snoppen och undran över hur barn blir till. Det är lika viktigt att prata om sex som det är att lära barn trafikregler.

Idag introduceras paddor, mobiltelefoner och datorer tidigt i barns liv. Tänk att ett litet klick med den knubbiga lilla handen kan ge oanade konsekvenser. De kan väldigt lätt komma in på grova porrsidor.

Forskning visar att vissa elvaåringar konsumerar porr flera gånger i veckan. Söker de på bröst, snopp och snippa kan de med hundra procents säkerhet hamna på förnedringssex och rena övergrepp. Att börja titta på porr i tidig ålder kan vara början till att barnet i framtiden blir en förövare. För att inte tala om grooming – att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Första kontakten kan ofta ske på ett chattforum, dataspel, snapchat eller instagram.

Det finns många kategorier att välja bland – många är vidriga och hänsynslösa. Det värsta av allt är att jag ibland får frågan om man måste gå med på strypsex. Ungdomar som har strypsex? Det är så vanligt förekommande, om ni bara visste.
I vissa filmer framstår kvinnan som hon inte är värd något. Mannen dominerar, kvinnan är passiv. Språket är förnedrande och grovt.

Vad händer då med våra barn och ungdomar som konsumerar porr? Språket blir sexualiserat, könsord i var och varannan mening. Jag hör hur många pratar och de skräder inte orden vill jag lova.

Utav detta får de en skev och snedvriden bild av sex. Att se på porr innebär att det sätts höga krav och förväntningar på hur ett samlag ska gå till. Ska de göra som i porrfilmerna? De tänjs på gränserna mer och mer. De kan bli märkta för livet. Den psykiska ohälsan kan starta där för de kan tro att ”så är det i vuxenvärlden” och de vill inte bli vuxna. Detta kan skapa svårigheter med intimitet och relationer framåt.

Föräldrar, far- och morföräldrar, vuxna, skolpersonal: Låt inte porren bli våra barns sexualundervisning.

Prata om sex med ditt barn och barnbarn. Vi är alla sexuella varelser och det behöver bli en sund ingång. Skippa att det är pinsamt, gör det, bara gör det. Prata om sexlust, vad som händer i kroppen, första samlaget samt att det ska vara skönt och inte göra ont.

Att stå upp för sig själv när det inte känns bra och säga ifrån. Stäm av med ditt barn vad de ser på nätet. Upptäck internet tillsammans. Fråga vad som hänt på internet idag. Gå igenom historiken.

Vi börjar se konsekvenser av nätporrens påverkan i smartphonegenerationen. Jag tänker att det här är bara början och det är mycket mycket alarmerande.
Vi måste arbeta förebyggande. Vi måste ta hand om våra barn och ungdomar nu! Vi måste vara modiga och agera tillsammans. Om vi inte tar krafttag mot detta, hur ska det sluta?

Det är lika viktigt att prata om sex som det är att lära barn trafikregler.

Powered by Labrador CMS