Västeråsare i den stora vida världen: Therése Andrén Eggeborn som skriver om sina upplevelser i Malaysiska storstaden Kuala Lumpur.

Berätta något från den stora vida världen!

Uppmaningen kom ofta från min mormor vars definition av världen krympte ju mer min växte. Som berättare var det därför regel snarare än undantag att bre ut och måla på. Över en vetelängd och beskt kaffe kunde en återberättelse om en jobbresa till Gävle te sig som ett äventyr.

Nu när jag har massor att berätta så finns inte mormor kvar i livet. Inte farmor heller. Deras äventyr avslutades under 2020, kanske indirekt av pandemin, tyvärr utan att jag var där.

Jag tar mig därför friheten att berätta om den stora vida världen för dig istället. Det senaste året har nämligen inneburit en inblick i två helt skilda världar, en någorlunda öppen och en helt stängd.

I Sverige pratas det om R-tal och flockimmunitet. Här i Malaysia är det en strid ström av abbreviationer. De flesta utgår från MCO (se betydelser i slutet). Om läget förbättras är det EMCO, om vi är i återhämtningsfasen är det RMCO. Just nu är vi tillbaka i FMCO, det mest nattsvarta läget.

Har du svårt att hänga med så är inte du den enda, det är förvirrat även för den som tror sig vara insatt. I ett expat forum på Facebook efterfrågades betydelsen av just FMCO. Det inte helt rumsrena ”F*ck Movement Control Order” fick medlemmen som svar. I samma forum hoppades en annan att nästa MCO skulle vara en (Y)MCO(A) så att vi kunde samlas i en gemensam hyllningsdans och fira att det äntligen var över. Kanske är ironin det som får oss att inte deppa ihop totalt.

Häromdagen stod det i den lokala pressen att bryggerier numera inte räknas som nödvändig verksamhet och måste omedelbart stänga ner. Ölbryggerier i ett muslimskt land tänker du, ja det är lite motsägelsefullt men så är det. Sagt och gjort, nedstängningen genomfördes och så även alkoholförsäljningen på vissa håll där hyllor med alkohol tejpades för.

Kanske ett sätt att ta tillfället i akt att dra åt svångremmen för oss som inte tror på rätt gud eller av omtanke för dem som sitter hemma i sin ensamhet och försöker dränka sina sorger.

Som svensk kan maninte låta bli att undra vad tusan hade hänt om Systembolaget hade stängt igen portarna, hade IOGT-NTO fått fler medlemmar? Antagligen inte, men det får mig att tänka på när jag under gymnasietiden jobbade extra på Å och nykterhetsrörelsen hade sin verksamhet i huset mittemot. Men nu skulle jag ju berätta om stora vida världen och inte Västerås.

Som utlänning blir frågorna gärna många i turerna med Grab-chaufförerna. Visst har de koll på Abba, Zlatan och Ikea men det senaste årets samtalsämnen har haft en mer allvarlig karaktär. Så hur förklarar man för den som inte är svensk varför Sverige inte varit helt nedstängt, varför skolorna varit öppna för de yngre och framförallt varför det inte varit krav på ansiktsmask.

Mina diplomatiska svar har varit en konst som självaste Magdalena Ribbing skulle blivit imponerad av. Hon som ansåg att samtalsämnen om religion och politisk uppfattning borde undvikas mellan personer som inte känner varandra väl. Men av artighet måste jag ju svara när chauffören frågar. Jag beskriver ett land där det råder frihet under eget ansvar och där man förespråkar rekommendationer istället för förbud. Efter min utläggning kommer alltid följdfrågan:

”Men gör människorna det som de är rekommenderade att göra?”.

Vetskapen om att du kan sätta dig i bilen och åka till stugan i Dalarna, hälsa på en vaccinerad vän i Göteborg eller ha middag på altanen med grannarna betyder något. För den som inte kan det och inte får lämna hemmet i annat ärende än att handla mat, gå på apoteket eller uppsöka läkare, betyder det frihet.

Att inte få vara längre än 10 km från hemmet och med en ständig oro över att kunna bli stoppad i en vägspärr eller få utslag på den icke kalibrerade termometern i matbutiken och få vända i dörren, gör något med en. Att vaktkuren som ska skydda ditt lägenhetskomplex från tjuvar och annat löst folk nu liknas med Fort Knox gör att det stundom känns som att vi sitter i fångenskap.

Men det är väl bara att flytta hem? Ja kanske det, men vi har mer att upptäcka i den stora vida världen först.

Förkortningarnas betydelser:

MCO – Movement Control Order

EMCO – Enhanced Movement Control Order

RMCO – Recovery Movement Control Order

FMCO – Full Movement Control Order

Expat – Från engelskans Expatriate. En utflyttad person, bosatt i ett annat land än sitt hemland.

Therése Andrén Eggeborn, Västeråsare i den stora vida världen

Kuala Lumpur, juni 2021

Therése Andrén Eggeborn. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS