
De hoppas bli vin(n)are med nytt koncept i stan
Nu ska västeråsarna få smak för vin. På fredag korkar nya Vinoteket Lothar upp – med hela världens smaker. – Vår bredd saknar motstycke i Sverige, säger sommelier Patric Anderson.
Det anrika Officershuset har fått en ny hyresgäst. Sedan 1 oktober, då tidigare Fragolinos ägare valde att sälja, har det putsats och fejats i lokalen på Karlsgatan 4.
– Vi har verkligen gjort allt. Vi har försökt att hitta den atmosfär som finns när man kommer in i en vinbar i exempelvis Frankrike och Italien. Vi har velat få fram en rustik, naturlig och välkomnande känsla. Putsen på tegelväggarna är sparad lite extra för att få känslan av vinkällare, säger huvudägaren och krögaren Tomas Fryklöf.
Fotbollsprofilen och vinimportören Fryklöf är mannen bakom idén och hoppas nu bli en vin(n)are även inom restaurangbranschen.
– Är Västerås redo? Vi hoppas och tror det! Vi vet ju inte riktigt hur kundbasen ser ut eftersom det har saknats något liknande i Västerås tidigare. Förhoppningsvis lägger vi en grund för att fler ska få ett vinintresse, säger Fryklöf.
Hans bild är att vinkunnandet och viljan till att smaka och botanisera bland viner är enormt stor i stan.
– Men idag tar dessa människor istället tåget upp till någon sjysst vinbar i Stockholm. Det ska de inte behöva göra längre.
Hur har ditt vinintresse växt fram?
– Som aktiv idrottare i många år var mitt vinintresse länge noll. Sedan har min sambo lyckats övertala mig att förkovra mig i vin och det tog fart för sju år sedan ungefär när jag var i Sydamerika och jobbade och fick kontakt med en vingård. Det har varit en krånglig, men lärorik, resa att bli vinimportör.
Sedan dess har han tillsammans med sambon Veronica, haft en dröm om ett eget ställe.
En egen vinbar.
Nu har det blivit verklighet – och responsen hittills, under diverse vip-kvällar, har varit bra.
– Det har gett välbehövlig energi till det dygnet-runt-jobb som detta har inneburit för att få alla detaljer och bitar på plats, säger Tomas Fryklöf.
Även italienska fine dining-grannen Limone har en del i Vinoteket Lothar.
– Det är klart att vi hoppas dra nytta av varandra.
Maten på Vinoteket ska också hålla hög kvalitet – även om det inte är tal om fine dining.
– Vi kommer att ha en levande meny, konstant föränderlig. Även våra stenugnsbakade gourmet-pizzor kommer att ändras, liksom charkbrickorna.
En köpmansdisk möter gästerna direkt när de kommer in i lokalen.
– Det är viktigt att alltid få ett bemötande, känna sig välkommen och kunna komma in med ett öppet sinne.
Därför har också Vinoteket Lothar bestämt sig för att inte ha bordsbokning.
– Känslan ska vara att man bara kan slinka in. Gästen ska aldrig få känslan att ”tyvärr, det är fullt”. Man ska kunna ta ett glas vin, sätta sig i loungen i väntat på att vi ordnar ett bord.
Vinmakar-rummet kommer dock att gå att boka, för mellan 10 och 16 personer.
– Vi har överhuvudtaget väldigt stor flexibilitet med våra fyra rum, menar Tomas Fryklöf.
Sommelier på Vinoteket Lothar är Patric Anderson.
Han är laddad inför uppgiften.
– Det känns jättespännade. Som att stå i en godisfabrik och gilla godis!
Han har lagt ner ett stort omfattande och gediget jobb på vinlistan.
– Jag skulle våga påstå att det inte finns någon motsvarande i Sverige, inte vad gäller bredden på länder.
Vi vill sticka ut och ha hela världens viner. Vårt mål är att ha viner från alla de 40 länder jag vet producerar vin. Att ha en jättebredd, mer än ett djup, säger Patric Anderson.
Där många andra ställen jobbar med en enda stor leverantör, har Patric Anderson och Vinoteket istället jobbat helt tvärtom.
– Jag har nog jobbat med ett 30-tal olika leverantörer. Det är det som gör vår lista unik, med viner allt från Azerbajdzan och Serbien till Brasilen och Australien. Frågar någon om vi har något kul – så vill vi kunna visa att vi har det!
Ett koncept som Vinoteket kommer att jobba med är så kallade flighter, konceptet som gäller vid vinprovningar.
– Istället för att ta in ett glas och kanske inte riktigt tänka på vad du dricker får du här in tre glas med olika sorters viner, i motsvarande mängd, och chansen att upptäcka något nytt vin som du kanske inte hade provat annars. Vi kommer att byta flighter ofta, vi vill ju uppmuntra folk att prova nya goda och spännande viner.
Återstår att se om konceptet tar skruv bland västeråsarna.