Senaste veckan har antalet fall av corona minskat i länet. Foto: Pia Nordlander / Mostphotos

Regionen går upp i förstärkningsläge

I inledningen av veckan kom positiva signaler från Region Västmanland. Läget bedömdes då vara "gynnsam". Efter det har utvecklingen vänt – och antalet patienter som vårdas för covid-19 har åter ökat. Situationen bedöms nu vara så pass allvarlig att regionen under fredagen beslutat att gå upp i förstärkningsläge

Publicerad

Hälso- och sjukvården är satt under press. Antalet vårdade covidpatienter har de senaste två veckorna varierat mellan 15 och 30. Antalet IVA-patienter har ökat de senaste dagarna såväl i Västmanland som i övriga Sverige. Därutöver är personalsituationen ansträngd med hög sjukfrånvaro.

Samtidigt ställer planeringen och genomförandet av vaccinationsplanen stora krav på regionens förmåga att snabbt kunna hantera förändrade förutsättningar.

För att mer effektivt kunna nyttja regionens samlade resurser och snabbare kunna möta en förvärrad situation med till exempel ett allt större vårdbehov eller en stor olycka går Region Västmanland upp i förstärkningsläge från klockan 14 på fredagen. Förstärkningsläget gäller tillsvidare.

– Vi är i ett ansträngt läge framför allt inom intensivvården och har beslutat att idag gå upp i förstärkningsläge. Patientbeläggningen förväntas bli hög och vi behöver säkra bland annat bemanningen. Vi vädjar till länets alla invånare att hjälpa till genom att följa de lokala rekommendationerna och undvika situationer med förhöjd olycksrisk, säger Tf. Hälso- och sjukvårdsdirektör, Liselott Sjöqvist.

På fredagen vårdades 11 patienter inom intensivvården, varav 6 patienter vårdas för covid-19.

Fakta: Beredskapslägen

Inom hälso- och sjukvården finns tre så kallade beredskapslägen:

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Powered by Labrador CMS