
Coronakrisen en utmaning för goda män: "Hittat andra lösningar"
Coronakrisen har satt alla i samhället på prov på olika sätt. De som är gode män har ibland fått hitta nya sätt att hjälpa sina huvudmän. Och på överförmyndarförvaltningen får man rekrytera nya gode män digitalt.
Att vara god man är ett ideellt uppdrag som innebär att man utför uppgifter för någon annans räkning. Den vanligaste formen av godmanskap är den för personer som på grund av sin hälsa inte själva kan sköta sin ekonomi eller andra viktiga saker i vardagen.
Det är överförmyndarförvaltningen som samordnar, utser och utbildar gode män. Överförmyndarförvaltningen i Västerås ansvarar även för gode män i Sala.
– Vad man gör som god man är väldigt individuellt beroende på vilken huvudman man har. Rent generellt handlar det om att ta hand om det ekonomiska och att hjälpa till i kontakten med myndigheter. Man kan få hjälpa till med att söka boende, överklaga beslut, sådana saker, säger Malin Berg som är handläggare på överförmyndarförvaltningen.
– Jag brukar säga att man identifierar ett behov och sen ser man till att det blir tillgodosett av någon annan, säger Elin Hellström som även hon är handläggare och jurist.
Sedan coronapandemin kom till Sverige har det varit en utmanande tid för såväl gode män som de personer de hjälper.
– De som är gode män har löst våren och sommaren fantastiskt bra. Man har hittat andra lösningar: vissa har till exempel pratat med sina huvudmän genom fönstret eller på balkongen, säger Maria Pomberg som är direktör på förvaltningen.
En annan utmaning under våren har varit att hitta nya gode män. Vanligtvis är de som jobbar på överförmyndarförvaltningen ute i samhället och informerar om uppdraget: man besöker mässor, träffar folk på stan och har informationsträffar - allt sådant har varit inställt.
– Ja, vi skulle behöva bli fler. Vi behöver fler hjältar i alla åldrar. Vi har inte kunnat vara ute och "raggat" folk på samma sätt under coronapandemin. Vi brukar ha en betydligt mer aktiv rekrytering, säger Maria Pomberg.
– Det vi också märkt är att de som redan är gode man har avstått från att ta sig an nya uppdrag för att man känner att man inte kan åka till ett boende till exempel. Många har sagt att man avvaktar med att ta nya uppdrag just på grund av pandemin, säger Elin Hellström.
Hur många fler gode män skulle ni behöva?
– Det är svårt att prata siffror för det kan ändras från dag till dag. Behovet är alltid aktuellt, säger Malin Berg.