Tar över som vd. Leif Berg blir ny vd efter att Johan Erberth lämnar posten i företaget. Detta bara månader efter att Johan tagit emot priset som årets företagare vid Guldstänk-galan.

Vinnaren i Guldstänk lämnar vd-posten

Den 15 mars fick Johan Erberth från Mälardalens frukt och grönt kliva upp på scenen på ACC för att ta emot priset som årets företagare i Västerås 2017. – Känslan var helt fantastisk, säger han. Nu blickar Erberth framåt. Vid månadsskiftet lämnar han över vd-posten i företaget för att ge sig själv tid att utveckla nya idéer.

  • Publicerad 11:50, 17 apr 2018

Johan Erberth

Ålder: 52 

Familj: Flickvän, samt två barn, 20 och 25 år gamla. 

Bor: Irsta, uppvuxen i Skultuna

Övriga företag: Skultuna Brukshotell (delägare), Fräsgubben och Bargrossisten.se

Intressen: Brinner för japanska koikarpar. Jag har ett 30-tal kapar från Hiroshima i en 190 kubikmeter stor damm hemma i trädgården. På somrarna brukar jag starta varje morgon med att bada med fiskarna i dammen. 

Mälardalens frukt och grönt startades 1973 av Johan Erberths pappa Sven-Gunnar. Första åren höll företaget till i en källare i ett av höghusen på Bangatan. Sedan dess har verksamheten flyttat ett antal gånger och ligger idag på Hässlö.

Pappa Sven-Gunnar drev företaget i närmare 20 år innan Johan, då 27 år, fick erbjudande om att kliva in i verksamheten. 

Men det var ingen guldgruva Johan hoppade på.

Början av 90-talet var en tung period för företaget. Ekonomin var körd i botten och Sven-Gunnar kände att han behövde ta in hjälp för att rädda verksamheten.

– Pappa ringde då till mig och mina systrar och bad om hjälp: ”Jag är helt själv och vet inte vad jag ska göra”. Då sa vi upp oss alla tre och hjälpte honom att starta om verksamheten. 

Att jobba ihop med sina syskon visade sig däremot inte vara så enkelt som man kan tro. Så efter några år delade syskonen på sig. Syster Anne-Lie fick ta över Västeråsgurkan, som Sven-Gunnar hade tagit patentet på, och syster Lotta startade Tårtbiten, som bakar glutenfritt bröd. 

– Och jag blev kvar som ägare av Mälardalens frukt och grönt tillsammans med min dåvarande fru och mamma och pappa.

För 10 år sedan blev Johan helägare av företaget och har drivit det sedan dess. Och man kan lugnt säga att utvecklingen för företaget har gått åt rätt håll sedan Johan klev in. 

1993 hade Mälardalens frukt och grönt sex-sju personer som arbetade i verksamheten och företaget omsatte 13 miljoner. Idag är de 50 personer och omsätter 105 miljoner.

En av förklaringarna är de stora förändringar som branschen gått igenom. Vilket både har skapat utmaningar – och nya möjligheter.

– Från början sålde vi mest mot butiker. Men i slutet av 90-talet gick vi över till att mer eller mindre enbart leverera varor till restauranger. Anledningen var att matkedjorna vid den tiden började skapa egna grossistverksamheter, och därmed slutade handla från oss.

Idag består kunderna till största del av restauranger och förskolor. Den övergången har varit väldigt lyckosam. Inte minst med tanke på hur restaurangmarknaden har exploderat under det senaste decenniet.

– Restauranger överlag har ju utvecklats från lite torftiga lunchställen till att idag hålla hög klass. Många kräver bra råvaror och fina viner och ställer höga krav på det som serveras. 

– Förr köpte folk platt-tv och datorer. Men det har alla idag. Istället värderar folk sin tid och lägger pengarna på att gå ut och äta. Man lägger pengarna på sig själv helt enkelt. Och idag är det högklassig mat ute på restaurangerna. Det är häftigt – en jätterolig utveckling.

Dessutom har restaurangerna insett värdet av att erbjuda närproducerade råvaror.

– Det är roligt när restaurangerna skriver att broccolin är från Kärrbo eller att grisen kommer från Nibble gård. Det uppskattas och ses som ett mervärde. 

När det gäller sortimentet är Johan och hans medarbetare alltid på jakt efter nya leverantörer att knyta till sig – inte minst lokala producenter. 

– Vi vurmar för de små. Men dom är ofta svåra att hitta. Dom är ofta jätteduktiga på sina grejer, men är desto sämre på att marknadsföra sig.

Sedan några år tillbaka har Mälardalens frukt och grönt utvecklat riktigt goda kontakter med producenter nere i Italien.

– Det var som det brukar vara – man halkar in på ett bananskal, så att säga. Det började med att vi fick kontakt med en vinproducent i Abruzzo-regionen tack vare en medarbetare som är från italien. Vi åkte ner och besökte dom och det klickade rejält, berättar Johan. 

Vinet öppnade sedan för ytterligare kontakter i regionen och nu tar Johan in även oliver, olivolja, charkprodukter och kvalitetspasta från samma trakt.

Förutom varorna från Italien importerar företaget inga andra varor.

– Vi har jobbat med producenter i andra länder tidigare, men numera jobbar vi bara med svenska. Det är både enklare och snabbare. 

Vid månadsskiftet kliver Peter? Johan Erberth av rollen som vd i företaget. Han lämnar då över till Leif Berg som arbetat i företaget under många år.

– Jag ser mig själv som entreprenör, så förutom att jag kommer att arbeta som säljare kommer jag att jobba med att utveckla nya idéer. Bland annat har jag tagit över ett företag som heter Bargrossisten.se. Det är en webbshop som säljer restaurangartiklar som till exempel glas, porslin, ugnar och kylar.  

Leif är utbildad inom chark och kom till företaget från Ica för 20 år sedan.

– Han kan allt. Det känns jättebra att han tar över, även om det är lite läskigt att lämna ifrån sig ansvaret. 

Det här kommer mindre än två månader efter Johans kanske största framgång som vd för företaget. Vid Guldstänk i mitten av mars fick han kliva upp scenen för att motta priset som årets företagare i Västerås.

– Det var redan overkligt när jag fick veta att jag var nominerad. Och sedan gick jag och vann… Känslan var helt fantastisk! Jag trodde inte att jag skulle ta åt mig så mycket som jag gjorde. Det var väldigt speciellt att få stå på scenen och ta emot priset inför tusen personer.

Vad är framgångsreceptet?

– Vi går verkligen in för att vara rättvisa och försöker ha en uttalad transparens. Det är nog mycket det som det handlar om. Dom som röstat vet att vi är äkta. Det är skönt att kunna leva så hela vägen och att det inte bara är något man säger. 

Johan erkänner dock att han inte är någon vidare företagsekonom. Istället har han stor tillit till sin revisor.

– Han är viktig för mig. Jag har väldigt stort förtroende för honom och brukar bland annat fråga honom hur mycket jag ska ta ut i lön. Det får han bestämma.

Den här inställningen har Johan till allt som är svårt – eller tråkigt. 

– Jag försöker att inte göra saker som jag tycker är svåra eller tråkiga. Då tar jag hellre hjälp. Därför frågar jag ofta personer som jag litar på när det är sånt som jag inte har full koll på. Det har varit ett koncept som funkar för mig. Man måste förstå att man inte kan allt.

Segervrål. Vid årets Guldstänk-gala fick Johan Erberth kliva upp på scenen för att ta emot priset som Årets företagare. Foto: Henrik Mill

Motiveringen från Guldstänk

Familjeföretaget Mälardalens Frukt & Grönt har sedan starten 1973 växt stadigt. Med högteknologiska investeringar, smart klimattänk, lokal anpassning och hög kundservice ligger de steget före i sin bransch och visar föredömligt hur rätt satsning boostar både verksamhet och miljö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

Sommartider är loppistider

Vi tipsar i jakten på fynden Här listar vi tio olika loppisar och secondhand-butiker som kan vara värda en rundtur i Västmanland. Från Arboga i väst och Ängelsberg i norr till Sala i öst, och lite guldkorn där emellan.torsdag 5/7 11:26

Smakfulla utflyktsmål i sommar

Gott om matpärlor i Västmanland Restaurangutbudet har fullständigt exploderat i Västerås under senaste åren. Men även resten av länet har sina pärlor. Här tipsar Västerås Tidning Sommar om några smakfulla utflyktsmål – där maten...måndag 25/6 19:47

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING