International Space Station and astronaut in outer space over the planet Earth. Elements of this image furnished by NASA.

Västeråsföretaget fixar ventilationen med rymdteknik

Västeråsföretaget Sally R vill revolutionera ventilationen i världens alla byggnader med unik teknik för frisk luft som använts på den internationella rymdstationen ISS.

  • Publicerad 21:44, 2 okt 2019

Företaget Sally R har tagit sitt namn som en hyllning till den första amerikanska kvinnan i rymden, Sally Ride. Och det är mycket passande med tanke på företagets teknik som används just i rymden.

Västerås Tidning Business träffar två av grundarna till företaget, vd Viktor Kjellberg och produktutvecklingsansvarig Anders Edström och marknadsansvariga Ulrica Martinsdotter, på företagets nya kontor strax intill Sjöhagsvägen. I källaren står prototypen till den kommande produkten Mary. En trappa upp finns det ljusa kontoret där hela teamet med ingenjörer, fysiker, marknadsförare, ekonomer och affärsutvecklare arbetar tillsammans.

Men resan till dagens Sally R tog fart hemma hos Anders och Fredrik Edström i Hallstahammar där bröderna experimenterade med både luftbehandling och luftrening.

Det var några kilometer rakt upp som de fann konceptet som idag ligger till grund för företagets produkter. Nämligen den internationella rymdstationen ISS. Förutsättningarna i rymden, ett slutet kretslopp där luften renades optimerades för att passa förutsättningarna på jorden, samt att inte behöva bygga teknik som är anpassad efter Nasas budget.

– På ISS måste allt vara energieffektivt, säger Anders Edström och Viktor Kjellberg flikar in:

– Det finns ingen utomhusluft där, så då måste det lösas på ett annat sätt.

Under 2016 startades företaget av bröderna Anders och Fredrik Edström tillsammans med Viktor Kjellberg. Och har under åren prisats, allt från Almis entreprenörspris till Västerås näringslivsgala Guldstänk som årets innovatör.

Den produkt som just nu säljs till ventilationsanläggningar, With Ada, är en tilläggsprodukt till befintliga system. Med hjälp av ett flertal sensorer skickas data in till Sally R:s molnlösning som utifrån olika värden optimerar luftkvaliteten i byggnaden med den befintliga ventilationen. På många ställen har energiförbrukningen sänkts med upp till 70 procent vilket är en vinst både för plånboken och miljön.– Någonstans där föddes idén att vi kunde mäta luftkvaliten hela tiden. I dag mäter man upp en byggnad och blåser sedan in en viss mängd luft hela tiden, förklarar Viktor Kjellberg.

Anders Edström berättar om tekniken bakom.

– Vi analyserar mätvärden från in- och utluft och utomhusluften och kan se åt vilket håll kvaliten är på väg i byggnaden. Vi stämmer av med kunden vad de vill ha för luftkvalitet och sedan hur vi uppnår den till lägsta kostnad. Vi räknar sedan ut hur luften ska blandas.

– Kunden kan koppla upp sig mot vår cloudlösning där de kan skicka in den data som de har i sitt ventilationssystem. Vår algoritm tittar på vad kunden vill ha, hur det ser ut inomhus och utomhus. Vi mäter koldioxid, flöden, luftfuktighet och skadliga gaser, förklarar Anders Edström.

Viktor Kjellberg och Anders Edström.

Sally R:s system kan utifrån de mätvärden som kommer in, med väldigt liten marginal pricka in exakt hur många som befinner sig i en byggnad för tillfället och sedan skicka tillbakadata till kundens ventilationssystem som sedan optimerar luftflödet och blandningen så att luftkvaliten blir den bästa i byggnaden.Ett bra exempel är en fastighet med mycket besökare som behöver ha bra luftkvalitet. Fastighetsägaren har uppskattningar på hur många som besöker fastigheten och optimerar sedan utifrån det. Om ventilationssystemet står och arbetar för 2 000 besökare i fastigheten och det bara är 1 000 besökare så kan fastighetsägaren spara mycket pengar genom att låta Sally R:s system anpassa efter rådande förutsättningar.

Från kontoret där teknikerna utvecklar programvaran i nära samarbete med övriga teamet, så tar vi trappan ner till källaren i fastigheten.

Det är som att besöka ett fläktrum. Här finns självklart byggnadens eget system som optimeras av ”With Ada”. Här står också företagets demonstrationsaggregat där ingenjörerna testkör nya lösningar. Några tomma stativ står på golvet och här ska det byggas en helt nytt aggregat med helt ny teknik från Sally R. Med hjälp av aktivt kol, regenerering och katalys ska ett speciellt filter avlägsna skadliga gaser. På så sätt kan luften i en byggnad återanvändas och därmed kommer energiförbrukningen komma att sänkas för de framtida kunderna.

Sally R:s produkter

With Ada är en tilläggsprodukt som optimerar kommersiella fastigheters ventilationssystem. Den är enkel att integrera med fastighetens ventilationssystem och sänker energiförbrukningen med upp till 70%, utan att kompromissa med luftkvalitén. Namngett efter Augusta Ada King, Countess of Lovelace som publicerade den första algoritmen avsedd att användas av en maskin.

Mary är en teknik som Sally R utvecklar för att filtrera ett brett spektrum av skadliga gaser (VOC). Detta görs med hjälp av aktivt kol, regenerering och en lågtemperaturkatalysator. Namngett efter Mary Walton, som uppfann teknik för att reducera luftföroreningar i New York under slutet av 1800-talet.

Elizabeth är en filtreringsteknik som utvecklas för att avlägsna skadliga gaser vid rumstemperatur utan tryckfall med hjälp av teknik licensierad från NASA. Projektet finansieras av Boverket och genomförs tillsammans med RISE och Mälardalens Högskola. Namngett efter Elizabeth Fulhame som uppfann konceptet katalys.

Eunice är en teknik som utvecklas för att ta bort koldioxid (CO2) och kväveoxider (NOx). Genom att ta bort dessa gaser kan en stor del av inomhusluften återanvändas vilket sänker energiförbrukningen. Namngett efter Eunice Newton Foote, den första person att definiera växthuseffekten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING