Anders Magnusson, som byggt upp programmet, under en läcksökning.

Västeråsbolag ska stoppa vattenläckage: ”Stort problem”

Vattenläckage i fastigheter kostar årligen gigantiska summor och är ett problem som stadigt ökar i Sverige.

Publicerad
Stefan Berglund berättar att de kan hitta exakt var en dold läcka finns med hjälp av sitt läcksökningsprogram.

Västerås tidning pratade med Stefan Berglund, tidigare vd för Bad & Värme AB, nu arbetande styrelseordförande samt den som är ansvarig för ett läcksökningsprojekt i bolaget Avancerad läcksökning AB.

Hans personliga åsikt är att försäkringsbolagen i många fall inte håller sig till sina hållbarhetsplaner.

– De ska ju se till att minska kostnader för vattenläckage, vilket förmodligen skulle påverka premierna. Men försäkringsbolagen har så mycket att göra så skadereglerarna hinner inte med.

Stefan berättar att många gånger så rivs det för mycket.

– Ett byggföretag kommer till platsen, ser en fläck orsakad av vatten och river ned hela taket för att hitta ursprunget till läckan, mycket på grund av att de inte förstår hur det här med vatten fungerar.

Och det är där Bad & Värmes läcksökningsmetod kommer in i bilden.

– Det vi gör är att gå in och punktmarkera en läcka, vi hittar exakt var en dold läcka är vilket gör att man bara behöver ta upp precis det stället istället för att riva allting för att stoppa läckan.

Hitta läckans ursprung

Ett vanligt exempel är då man får en läcka i ett rör i taket.

– Ett sådant rör måste luta lite för att vattnet ska kunna rinna. Det innebär att vatten som rinner utanpå röret kan följa röret åt det håll dit det lutar. När vattnet sen kommer till en vägg där det är stopp så rinner vattnet nedåt. Så det är väldigt vanligt att fläckarna blir på ett annat ställe än där läckan är.

Nu har man tagit fram en metodik som gör att det går att hitta läckans ursprung.

– Vi har provat på cirka 80 fall där våra tekniker, med Anders Magnusson, som har byggt upp det här, i spetsen, kan använda fem olika tekniker bland annat beroende på vilket material som undersöks, för att hitta platsen för läckan och skulle man mot förmodan inte hitta något så betalar man inget, säger han.

Utbilda rörmokare

Metoden är lite av ett detektivarbete inom rörmokeri.

– Först kollar man var läckan troligen är, är den inte där så utesluter man den platsen och letar vidare. Till exempel så hade man en våt fläck på Elite hotel av en läcka som ingen hade kunnat hitta på cirka 16 år. Den tog oss 45 minuter att hitta. Man måste vara lite klurig och det är oftast sunt förnuft som gäller.

Nu är planerna att sprida kunskapen ut i landet.

– Vi ska framöver utbilda rörmokare på de olika orterna där kedjan Bad & Värme finns, för att rörmokarna sen ska kunna göra en grundläggande läcksökning själva, avslutar han.

Powered by Labrador CMS