Skiss över det framtida resecentrumet i Västerås. Foto: BIG

Världsarkitekten har ritat nya resecentrumet

BIG. Bjarke Ingels Group. Namnet förekommer i ett stycke i detaljplanen och sedan som sedvanligt att företaget tagit fram illustrationerna på den framtida stationen.

  • Publicerad 14:06, 16 maj 2020

Men vilka är då BIG och Bjarke Ingels? Det är knappast ett nytt namn för de namnkunniga inom arkitektur.

Men handen på hjärtat, är det någon som kommer ihåg vem som är arkitekt till Skrapan? Nej, det är inte mångasom lagt namnet Boris Culjat på minnet.

Men tillbaka till Bjarke Ingels. Den 46-årige dansken har gjort sig ett mycket stort namn internationellt.

Bjarke Ingels står bakom mycket uppmärksammade byggnader i hemlandet Danmark, ett antal byggnadsverk runt om i Europa, 2 World Trade Center på Manhattan och så Västerås centralstation. Ja, du läste faktiskt rätt.

Arkitekten som står bakom Västerås centralstation, eller Västerås Travel Centre (VTC) som BIG själva kallar byggnaden, har ritat ett framtida gigantiskt landmärke på Manhattan.

På Manhattan kommer klättrande stora kuber vara karaktäristiskt för det Ingels-ritade 2 World Trade Center. En form som faktiskt kommer att gå igen, fast åt andra hållet och med mindre kuber i Vasatornet – också det ritat av Bjarke Ingels.

Runda former, kubiskt och bokstavsformat, så beskriver Bjarke Ingels själv utformningen.

Och just så blir utformningen av stationen, broarna och taket som ska sammanlänka city med Mälaren och skapa Mälarporten.

De runda formerna ska kännas inbjudande i en vanligtvis hård urban miljö som en järnväg normalt sett är.

De två mjuka broarna ska vara lätta att ta sig över med cykel och till fots. De ska binda ihop staden med Mälaren på andra sidan järnvägen och upphäva känslan av barriär som järnvägen är för västeråsarna. Därav namnet Mälarporten – porten mot Mälaren.

Taket lyfts högt upp i sina hörn och faller ner mot fasadernas mitt. De lyfta hörnen illustrerar stadens flöden och bjuder in till staden innanför.

Varför sveper taket inåt? Så beskrivs tanken i detaljplanen för stationen:

”Att taket blir lägre mot mitten har både praktiska, konstruktionsmässiga och dramaturgiska grunder. Genom att taket faller lågt ned över broarnas mittpunkter inkräktar det inte på några kommersiella ytor, samtidigt som man minimerar tvärsektionens utbredning över spårområdet och därmed även byggkostnaderna.”

Bjarke Ingels.

Fakta: Bjarke Ingels

Bjarke Ingels utbildade sig i arkitektur på Kunstakademiet i Köpenhamn och på Téchnica Superior de Arquitectura i Barcelona och blev färdig 1998, varefter han arbetade på Rotterdams kommunala stadsbyggnadskontor och för Rem Koolhaas.

Bjarke Ingels driver sedan 2006 arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (BIG) i Köpenhamn. Dessförinnan hade han 2001-06 arkitektkontoret Plot i Köpenhamn tillsammans med den belgiske arkitekten Julien De Smedt. Plot slog igenom med VM-husen i Ørestad i Köpenhamn 2005.

Född: 2 oktober 1974 i Köpenhamn, Danmark
Nationalitet: Dansk
Yrke: Arkitekt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING