Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns potential för Västerås och Västmanland att ta position som livsmedelskluster i Mellansverige då vi dels är en stor producent av råvaror, dels befinner oss mitt i Nordens största konsumentmarknad, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås.

  • Publicerad 11:08, 15 apr 2021

Under 2022 planerar Finax, som ägs av Abdon Food AB, att driftsätta sin nya, miljöanpassade kvarn och produktionsanläggning på Hacksta. Abdon Food AB äger varumärkena Finax, Abdon Mills, Ramlösa Kvarn och Björnekulla.

Sedan början av 70-talet har företaget producerat mjöl och cerealieprodukter i Helsingborg och väljer nu Västerås för ytterligare expansion genom en ny kvarn. Med denna investering får företaget en stark bas utifrån kundernas placering och inte minst kopplat till råvaruproduktionen i Mälardalen. Etableringen innebär ett 20-tal nya arbetstillfällen.

– Investeringen i Västerås säkerställer både närproducerade produkter åt våra kunder och minskad klimatpåverkan och är helt i linje med vår strategi. Bemötandet från Invest Västerås och Västerås stad har varit otroligt serviceinriktat och professionellt och förstärkt våra utvecklingsmöjligheter. Jag ser fram emot ett fortsatt nära samarbete och att gemensamt arbeta för en hållbar och framtidssäkrad livsmedelsproduktion, säger Hans Holmstedt, vd för Abdon Food i ett pressmeddelande.

Närproducerat

Med den nya kvarnen kommer Finax ha två kvarnar vilka är placerade mitt i Sveriges två största odlingsområden vilket gör att de kan erbjuda sina kunder närproducerade förädlade produkter av närodlade råvaror samt minimera transporterna rejält.

Hacksta är Västerås logistikcentrum med mycket goda logistik- och transportmöjligheter. Närheten till Mälarhamnar, E18 samt tåg gör det gynnsamt att etablera logistiktunga företag på området.

Livsmedelskluster

Finax investering innebär att ytterligare en aktör inom livsmedelsindustrin etablerar sig på Hacksta. Enligt Västerås stads näringslivsbolag Invest Västerås, banar etableringen vägen för Västerås som ett framtida livsmedelskluster i Mellansverige.

Företag som verkar på Hacksta idag är bland andra ICA:s centrallager, Hilton Food Group och Svenska Retursystem. Dessutom finns andra livsmedelsgrossister som Coop, Dagab och Lidl i närområdet.

– Det finns potential för Västerås och Västmanland att ta position som livsmedelskluster i Mellansverige då vi dels är en stor producent av råvaror, dels befinner oss mitt i Nordens största konsumentmarknad. Det är glädjande att en aktör som förädlar råvarorna som produceras här satsar i Västerås, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås.

Fakta: Finax

Familjeföretaget Finax är ett av de ledande cerealieföretagen i Norden. Huvudkontoret finns i Helsingborg, där också deras kvarn idag ligger.

Här tillverkas mjöl, brödmixer och, inte minst, Finax välkända müsliblandningar. Redan i slutet av 70-talet lanserade Finax Sunt & Gott, den första svenska müslin som fortfarande är en av Sveriges mest välkända och köpta.

Ett annat område där Finax är ledande är inom det glutenfria produktsortimentet. Där erbjuder man ett brett sortiment av glutenfria mjölmixer, kakor och frukostprodukter. Enligt företaget är de den största producenten av glutenfritt mjöl och mix i Europa, och har mer än 50 procent av den nordiska marknaden.

Finax Bröd, f d Ångbagarn, är ett skånskt bageri med lång tradition och som ingår i Finax sedan 1997. Vid deras bagerier i Trelleborg och Sölvesborg bakas bröd och skorpor för finsmakare i bland annat Sverige, Norge och Frankrike.

Finax ingår i koncernen Abdon Finax AB och har många olika systerbolag, bland annat Ramlösa Kvarn och Björnekulla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Box of får fart på nätverkandet i Västerås

Ett nytt steg mot att bli ett heltäckande mediehus Västerås Tidning är idag mycket mer än bara en tidning. Med byrån Box of är ett naturligt steg taget mot att bli ett heltäckande mediehus och stå på flera och allt stadigare ben i det växande...söndag 16/5 13:29

Nya ägare checkar in hos Room Apartment

Västeråsföretaget Room Apartment Hotel – med möblerade hotellägenheter för långtidsboende – får nya ägare. Men några större förändringar blir det inte för familjeföretaget när de nya driftsansvariga...fredag 14/5 19:01

Fortsatt tungt för Västmanlands företag

Pandemin har slagit hårt mot företagen i länet. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel för Västmanland gällande kvartal två. 33 procent av företagen i länet uppger att de haft en negativ...onsdag 12/5 20:49

Benny är Årets företagare i Sura: "Vi är ett helt team"

Förra fredagen delades priset till Årets företagare i Surahammar ut. Vinnare blev Benny Johansson från Surahammars Elaffär. Västerås Tidning har pratat med den lycklige vinnaren.söndag 2/5 20:13

SMAKFULLT

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

Nytt flytande kafé vid Elbakajen

Rederi Mälarstaden satsar på fikagäster ombord på M/S Tor Västerås får i sommar ett flytande kafé. Detta efter att Rederi Mälarstaden bestämt sig för att öppna ett kafé ombord på ett av sina fartyg nere vid Elbakajen.onsdag 5/5 20:22

Ny krogsatsning i city – ölbar på Torggatan

Bar Lokal öppnar i juni: ”Finns många bra bryggerier i Västerås” Här är den nya krogsatsningen i Västerås city. Ölbaren Bar Lokal öppnar i juni på Torggatan – med mycket lokalt i tapparna. – Vi hoppas att detta kan ge lite mer liv i city, säger Johan Dupont, en av...onsdag 5/5 20:07

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING