Tar ansvar för sitt ursprung. Mehmood Ziauddin flyttade till Sverige för att studera på högskolan. Nu driver han ett företag med personal både i Västerås och i hemlandet Pakistan och kontoret finns i centrala Västerås.

Han uppfyller drömmen om ett framgångsrikt företag – och att hjälpa sitt hemland

Mehmood Ziauddin är en IT-entreprenör från Pakistan som uppfyller sina drömmar i Västerås. Genom sitt bolag Digital Dividend bygger han broar mellan näringslivet i Sverige och sitt hemland. Efter flera år av målinriktad kamp har nu omsättningen börjat öka rejält.

Publicerad

Hela historien om Mehmood Ziauddins framgångsresa startade när han 2007 flyttade till Sverige och Västerås för att börja studera på dåvarande Mdh.

Pakistans flagga.

Med en Bachelor of Engineering och några års erfarenhet som nätverksutvecklare med sig från Pakistan började han studera IT-management i Västerås. Under studietiden upptäckte han både potential och brister på arbetsmarknaden för utvecklare här i Sverige.

– När jag berättade det för en vän hemma i Pakistan kom vi fram till att vi skulle starta något tillsammans. Då startade vi Digital Dividend.

Företaget startades först i Pakistan, och efter några år startade de även upp verksamheten här i Sverige.

Medarbetare i båda länderna

Min dröm har varit att jag ska ha ett medelstort företag med cirka 50 anställda här och ett utvecklingscenter i Pakistan. Jag vill kunna ge något tillbaka, både hjälpa Pakistan och vara med och ta fram något som förbättrar världen

Idag jobbar Digital Dividend med en bred portfölj av tekniska tjänster, bland annat MEAN Stack Utveckling, MERN Stack Utveckling, ASP.Net-utveckling, PHP Utveckling, tjänster inom webb- och grafisk design, Microsoft Power BI samt E-handel och CRM-system.

Organisationen har byggts upp med medarbetare både här i Sverige och i Mehmoods hemland Pakistan. Idag har företaget sju anställda i Sverige och ungefär 120 medarbetare i Pakistan.

Hur hanterar ni språkbarriären mellan Sverige och Pakistan?

– I början hade vi bara kunder som var teknikkunniga och kunde engelska. Idag har vi däremot anställt svenska projektledare som kan förmedla informationen till teamet i Pakistan.

Låga personalkostnader

Fördelarna med att ha produktionen i Pakistan är, inte helt oväntat, personalkostnaden.

– Det är lätt att hitta medarbetare där nere och det är flexibelt att jobba där. Här i Sverige finns det flera stora företag som är med och konkurrerar om arbetskraften.

Men det är inte bara de låga personalkostnaderna som är vinsten för Mehmood. För honom handlar det lika mycket om att hjälpa folket i sitt hemland.

– Min dröm har varit att jag ska ha ett medelstort företag med cirka 50 anställda här och ett utvecklingscenter i Pakistan. Jag vill kunna ge något tillbaka, både hjälpa Pakistan och vara med och ta fram något som förbättrar världen.

Vad gäller att hjälpa folket hemma i Pakistan är Mehmood redan på god väg genom Digital Dividend. När det gäller att hjälpa världen är han inblandad i ett projekt inom cancervården, där han investerat både pengar och arbetskraft.

Tidsskillnaden på tre timmar mellan Sverige och Pakistan skulle av många kunna antas vara ett hinder när man jobbar i projekt i de båda länderna. Men faktum är att arbetstiden är relativt synkad – trots avståndet.

– Man börjar och slutar ofta jobba senare nere i Pakistan. Där börjar man ofta jobba mellan 10 och 11 på förmiddagen och jobbar till åtta på kvällen. Så trots att det skiljer tre timmar, så är arbetsdagarna nästan lika.

Skillnad mellan USA och Sverige

Vad gäller arbetskultur skiljer det självklart en hel del mellan Pakistan och Sverige. Men den modellen passar pakistanierna väldigt bra.

– Vi har testat att arbeta en del mot USA. Men våra medarbetare jobbar hellre med svenska kunder. Här i Sverige finns det ingen hierarki, det är snabba beslutsvägar och det finns en respekt för människor, vilket ger realistiska deadlines.

Mehmood Ziauddins Digital Dividend ligger i det stora glashuset vid Kungsgatan i centrala Västrerås.

Hur upplever du att företagsklimatet är i Sverige om man är född och uppvuxen i ett annat land?

– Det är jättelätt att starta och sätta upp bolag. Men det är jättesvårt att sälja om man har en annan bakgrund. Under mina första 10 år sålde jag bara via mitt eget nätverk. Därför är det väldigt viktigt att ha ett bra nätverk.

Efter år av hårt arbete med att bli etablerad på den svenska marknaden har det på allvar tagit fart för Digital Dividend under de senaste åren. Från att ha haft några små kunder här och där har de nu börjat göra affärer med större kunder. I samband med detta har omsättningen tagit fart ordentligt. 2021 var omsättningen åtta miljoner, 2022 blev omsättningen 14 miljoner och i år är siktet inställt på 18 till 20 miljoner.

– Den största förklaringen är att kunderna har vuxit och därför börjat köpa mer av oss, säger han.

Det nya hemlandet Sverige har alltså blivit en lyckad marknad för Mehmood. Men utan kopplingen till hemlandet hade han inte kunnat lyckas.

Och nu är det något som gynnar både Pakistan, näringslivet och Sverige – samt ger honom chansen till att uppfylla sina drömmar.

Powered by Labrador CMS