Nyföretagandet minskar i Sverige.

2022 mörkt år för nyföretagandet i Västmanland – sjönk med fem procent

Under 2022 slog kriserna i omvärlden hårt mot nyföretagandet i Västmanland. Antalet nystartade bolag sjönk med hela 5 procent jämfört med året före, visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat. Totalt startades 1 571 företag i Västmanland under året.

Publicerad

– Varje person som tar steget till eget är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen omedelbart se till att företagare får ett lika bra skyddsnät som anställda så att fler västmanlänningar vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Totalt startades 1 571 företag i Västmanland under 2022, vilket är en minskning med hela 5 procent jämfört med 2021. Raset beror sannolikt på räntehöjningar, stigande inflation samt höga priser på energi och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Värst är situationen på Gotland där antalet nya företag har minskat med hela 18 procent. Därefter följer Jönköpings län med ett tapp på 10 procent och Kalmar län samt Sörmland som backar 9 procent vardera. Det enda län som visar positiva siffror är Norrbotten, där antalet nya företag var hela 12 procent fler än i fjol.

– Småföretagen är länets ryggrad. Vi vet att kriser kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna ta vara på den kraften för att trygga sysselsättningen och välfärden i Västmanland, säger Boo Gunnarson.Powered by Labrador CMS