Pizza Buonissima. En pizza med tomatsås, pizzaost, vitlök, örtmarinerad oxfilé, fläskfilé och kycklingfilé, kantareller, färskskuren paprikamix, färska körsbärstomater samt toppad med bearnaisesås. Enligt juryn är det en riktig folkhemspizza med extra allt! ×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

En folkhemspizza – med extra allt

En pizza med oxfilé, fläskfilé, kyckling, kantareller, grönsaker och bea. Alltså en pizza med extra allt – det är vinnaren av Folkhemspizzan Vässe Speciale! – En bra mix mellan pizzan man vill ha i filmsoffan på söndagen och pizzan som man äter på lunchen, säger jurymedlemmen Rickard Salzmann.

Publicerad

I år var det 70 år sedan den första pizzan serverades i Sverige. Just detta skedde här i Västerås på Hammarby i restaurang Sjöhagen.

Det här uppmärksammas under det stora jubileumsåret. Tillsammans med Bra-aw och Folkhemsturen har Västerås Tidning gett läsarna chansen att ta fram en riktig jubileumspizza – Folkhemspizzan Vässe Speciale!

Pizzajury

För att utse Folkhemspizzan har Västerås Tidnings läsare fått skicka in sina förslag på pizzarecept. En jury valde därefter ut tre finalister som Nena Fotic på klassiska pizzerian Piazza Di Spagna fick baka.

Juryn som fick det ärofyllda uppdraget att utse vinnarpizzan bestod av Staffan Braw från Bra-aw, Frida Heldemar, marknadschef på Västerås Tidning, Dragan Fotic, ägare av Piazza Di Spagna, Minnethe Johansson, frukt- och gröntansvarig på ICA Supermarket Skrapan samt Rickard Salzmann, insamling och kommunikationsansvarig på Västerås Stadsmission.

När vinnaren skulle utses var juryn helt överens! Pizza Buonissima var den bästa:

– Vacker att titta på, säger Staffan.

– Funkar både som finpizza och bakispizza. Och grönsakerna gjorde att den fick en spännande konsistens, säger Minnethe.

– Härliga färger och goda smaker, säger Dragan.

Enligt Dragan var den här pizzan ett typexempel på hur han tycker att en ”folkhemspizza” ska vara:

– Pizzans ursprungsidé är att man tar det man har hemma och sedan gör man en maffig pizza av det – precis så kändes den här. En riktig folkhemspizza!

"Magiska nötter"

Även de andra pizzorna föll juryn i smaken. Den veganska pizzan berömdes bland annat för sin orginalitet.

– Den var god med nya spännande smaker, säger Frida.

– Den var god och söt. Ett riktigt alternativ, säger Minnethe.

– Jättespännande och jag blev nyfiken. Men den var lite för söt. Nötterna var dock magiska, säger Rickard.

"Spännande med honung"

På tredje plats kom pizzan Forty Seven, som innehöll köttfärs, halloumi och cheddarost.

– Jättefin och ser lyxig ut. Dessutom var halloumi jättegott på pizza.

– Honungen var spännande, säger Frida.

– En annorlunda mash up mellan hamburgare och pizza tack vare köttfärsen och cheddarn, säger Rickard.

Powered by Labrador CMS