Efter en kraftig nedgång har priserna på bostäder börjat öka igen i Västmanland.

Bostadspriserna i Västmanland stiger

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland stigit med två procent, medan villapriserna stigit med en procent.

Publicerad

I Sverige som helhet har priserna på bostadsrätter legat still, medan villapriserna stigit med två procent under samma period, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

– Efter mer än ett år av tuffa privatekonomiska utmaningar för många svenskar ser vi nu en successivt förbättrad efterfrågan på bostäder, något vi bedömer kommer fortsätta under hösten. Eftersom räntan inte väntas stiga så mycket mer har det nu blivit lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västmanland har bostadsrättspriserna stigit med två procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en uppgång med en procent. I landet som helhet har villapriserna stigit med 2 procent, medan priserna på bostadsrätter legat still.

– Unga och ensamhushåll har drabbats hårt av stigande räntor och kraftig inflation, men vi ser ändå ett ökat intresse för mindre bostäder i samband med terminsstarten på högskolor och universitet. Troligen blir dock takten i budgivningarna lägre än de senaste åren och försäljningarna kan komma att dra ut på tiden, säger Marcus Svanberg.

Sett över en 12-månadersperiod har priserna på bostadsrätter i Västmanland sjunkit med 9 procent, medan villapriserna sjunkit med 12 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 2 procent för bostadsrättspriserna och en minskning med 10 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Västmanland har sjunkit med 3 procent på årsbasis, att jämföra med 7 procents nedgång i landet som helhet.

– Vi förväntar oss ökad konkurrens om attraktiva villor efter sommaren. I höst och vinter kommer dock många återigen drabbas av höga elräkningar och vi bedömer att bostäder med omoderna uppvärmningssystem fortsätter att vara mer svårsålda, säger Marcus Svanberg.

Powered by Labrador CMS