Ett högre elpris ger bättre resultat för Mälarenergi.

Klirr i kassan efter högre elprisnivåer

En högre nivå på elpriserna under hösten kommer ge avtryck i elbolagens resultaträkning. För Mälarenergi kommer vinsten öka med 150 miljoner kronor.

Publicerad

Under hösten har hushåll och företag märkt av en allt större summa på fakturan för elhandel.

Ökade kostnader för gas på kontinenten har smittat av sig in i svensk elhandel samtidigt som vattenmagasinen inte varit tillräckligt fyllda. Detta har skapat ett högre elpris för kunderna som köper el till timpris eller rörligt pris.

De riktigt stora elbolagen som Vattenfall har redan tidigare säkrat elpriset på marknaden, men för mindre aktörer innebär det ökade elpriset en högre vinst, rapporterade Sveriges Radio i veckan.

Det kommunala bolaget Mälarenergi producerar el med vattenkraftverk och till viss del vid kraftvärmeverket och har under hösten gjort ökad vinst på grund av det ökade elpriset.

Mälarenergi, som förra året gjorde en vinst på 300 miljoner kronor väntar nu ett resultat på mellan 400 och 450 miljoner kronor.

Den ökade vinsten menar Mälarenergi kommer gå tillbaka till medborgarna i Västerås.

– Vi behöver förstärka våra elnät för industrietableringar, säger vice vd Jan Anhagen till Sveriges Radio.

Fakta: Elproduktion

• Mälarenergi äger och driver 41 stycken vattenkraftstationer som finns runt om i Västmanland och Värmland.

• Mälarenergi producerade tidigare år 702 GWh.

• Enligt bolagets årsredovisning 2020 så ger en varaktig ökning av elpriset till slutkund på 1 öre per kWh en vinst på 20 miljoner kronor.

Powered by Labrador CMS