Producerar energi. Totalt ska över 2 200 solceller installeras på 17 tak med en sammantagen effekt på 601 kW. Foto: Adrian Wärn

Jätteprojekt med solelstak på Bäckby

Nu byggs Västerås största takmonterade solelsanläggning på Bäckby. På Bäckby ligger en av Västerås största bostadsrättsföreningar. Nu gör de en storsatsning på solpaneler som kommer att stå för halva energianvändningen i föreningen. – Det ligger i tiden, säger Hans Eklund, ordförande i Bostadsrättsföreningen Västerängen på Bäckby, om anledningen till att skaffa en solelsanläggning.

  • Publicerad 08:14, 17 nov 2018

Så här fungerar solceller

Med hjälp av solceller kan man omvandla solens strålar till elektrisk energi.

Solceller omvandlar ljuset direkt till elenergi med hjälp av så kallat halvledarmaterial. När solljuset träffar cellens framsida skapas en elektrisk spänning mellan cellens fram- och baksida. Kopplar man en ledning mellan fram- och baksidan får man ut en ström.  

Källa: Energimyndigheten

– Det här är ett led i vårt jobb i föreningen. Vi tänker mycket på miljö- och energibitarna. Till exempel har vi bytt ut all belysning på hela området till led-belysning, vi har skaffat säkerhetsdörrar, treglasfönster och  tilläggsisolerat vindarna.

Solpanelerna monteras på taken på 17 av de 34 husen och man har även satsat på separata fördelningscentraler i de fem befintliga elcentralerna.

– Det blir fem stycken småanläggningar, en till varje central.

Anläggningen på över 2200 paneler är tänkt att försörja bostadsrättsföreningen med hälften av deras årliga elanvändning.

– Den uppskattade elproduktionen från solpanelerna är 544 MWh och har en sammantagen effekt på 601 kW, säger Hans.

Om varför man satsar nu säger Hans att satsningen har varit i sin linda länge.

– Vi har pratat om det ett bra tag. Vi har bra ekonomi i föreningen och kombinerat med hjälp av ett investeringsstöd från Länsstyrelsen kan vi självfinansiera satsningen.

Enligt Hans  är de boende mycket positiva till projektet.

– Solelen distribueras via det befintliga elnätet i föreningen och kommer alla till del. Och investeringen i sig kommer inte medföra några höjda avgifter, säger han.

Många har förutfattade idéer om solenergi. Bland den vanligaste är att det inte fungerar för att det inte är så varmt i Sverige.

– Den idén grundar sig troligen på tron att det är själva värmen som tillverkar elektriciteten men faktum är att det är ljuset som är energin och värmen kan till och med försämra produktionen, säger Liviu Voinea från Solkraftdirekt.

En annan missuppfattning är att man inte har ett passande tak om det inte ligger i söderläge, men det är inte takets position eller lutning som avgör, däremot är det ingen bra idé att skaffa solpaneler om taket till stor del ligger i skugga.

För att säkerställa att taket passar då inget tak är det andra likt behöver även en genomgång av beställarens tak göras, säger Jan Englund från Skandinaviska roof.

Jimmy Wilhelmsson från Elektrikern som är projektets totalentreprenör, på uppdrag av Mälarenergi som är ansvariga för totalprojektet, säger att anläggningen sköter sig helt själv.

– Man behöver till exempel inte upp och skotta då snön glider av själv.

Några tips från Jimmy när man funderar på att skaffa sig en anläggning är att först ha bra koll på hur mycket el man förbrukar, sen begära in olika anbud som man helst tar hjälp med att värdera, om man inte själv är speciellt kunnig.

– Sen är det viktigt att man väljer att jobba med en leverantör som har funnits ett tag och som man känner att man kan lita på.

Det finns flera anledningar till att skaffa solenergi men den största är lönsamheten.

– Det känns alltid bra att kunna vara självförsörjande på förnybar energi, ingen tvekan om det, men dom vanligaste frågorna handlar om ekonomi. Det är mycket lönsamt att tillverka energin själv, det är ingen som vet vad elpriset blir nästa år men i år har elpriset nästan fördubblats, säger Liviu Voinea.

Korta fakta om brf Västerängens solenergiprojekt

Över 2200 solceller ska installeras på 17 tak med en sammantagen effekt på 601 kW

Uppskattad produktion är 544 MWh, vilket motsvarar nära hälften av föreningens årliga elförbrukning

Samtliga elcentraler ska förses med nya fördelningscentraler och därtill hörande utrustning för solenergiproduktion

Huvudansvariga för genomförandet är Mälarenergi

Föreningen har beviljats solenergibidrag från Länsstyrelsen för projektet

Takjobb. Liviu Voinea från Solkraftdirekt monterar solpaneler. Foto: Helena Andersson

Leder projektet. Hans Eklund, ordförande i Bostadsrättsföreningen Västerängen, Jimmy Wilhelmsson från Elektrikern,Jan Englund från Skandinaviska roof och Liviu Voinea från Solkraftdirekt. Foto: Helena Andersson

Producerar energi. Solpanelerna monteras på taken på 17 av de 34 husen i bostadsrättsföreningen. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING