Nytt bostadsområde. Här i det nordvästra hörnet av Kopparlunden planerar Riksbyggen att bygga 1 000 nya bostäder. Bland annat planerar de ett höghus på 24 våningar. Foto: Google

Här planeras 1 000 bostäder – och ett nytt 24-våningshus

Riksbyggen har förvärvat fastigheten Verkstaden 20 i Kopparlunden av Svea Real och Scius Partners. Där planerar de nu att bygga 1 000 nya bostäder – bland annat ett 24 våningar högt höghus.

  • Publicerad 20:10, 16 maj 2019

Riksbyggen planerar att förvandla det före detta verkstadskvarteret, som ligger längs E18, till ett levande bostadskvarter med stort hållbarhetsfokus.

Sammanlagt handlar det om cirka 1 000 nya bostäder, 700 bostadsrätter och 300 hyresrätter.

– Vi är mycket glada över förvärvet och den kommande byggnationen på Verkstaden 20 blir stommen i Riksbyggens bostadsproduktion i Västerås under många år. Nu får vi möjligheten att både bidra till ett mer hållbart Västerås och till stadens fortsatta tillväxt genom att tillföra nya bostäder, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Bergslagen.

Verkstaden 20 ligger i den norra delen av Kopparlunden och innefattar bland annat byggnaden där Netonnet idag ligger. Byggstart beräknas ske under senare halvan av 2021 och första inflyttning är planerad till någon gång under 2023.

Förskola och dagligvarubutik

Förutom bostäder kommer även ett antal olika lokaler att tillföras för att skapa levande kvarter. Bland annat planeras för en dagligvarubutik och en förskola.

– Läget för Verkstaden 20 är perfekt för bostäder med närhet på till Västerås station och citykärna. Vi kommer att tillföra ”gröna ytor” och plantera växtlighet som blommar hela säsongen och minimera mängden hårdgjord yta. Allt för att skapa grönskande kvarter med innergårdar och mötesplatser för att människor ska träffas och trivas, säger Mikael Pettersson Sjölund.

Höjdbarriär mot E18

Längs E18 kommer en barriär för att hindra ljudet från E18. Barriären kommer att bestå av hus på minst åtta våningar, varav det högsta alltså planeras att bli 24 våningar.

I planen har har Riksbyggen inte bara tänkt att bygga nytt. För att behålla områdets karaktär kommer bland annat byggnaden längst västerut, längs Kopparbergsvägen att behållas.

– Den ska behållas i sin helhet i sitt yttre, med tegelfasaden och det sågtandsformade taket. Där har vi tänkt att skapa lokaler för olika verksamheter samt dagligvaruhandel, säger Mikael Pettersson Sjölund.

Det karaktäristiska sågtandshuset blir kvar. Foto: Jonas Edberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING