Foto: Jessika Hedén

Bostadspriserna på nya höjdarnivåer

Bopriserna i Västerås fortsätter att stiga. Siffror från både Widerlöv & Co och Svensk Fastighetsförmedling visar att priserna fortsätter att öka – både i Västerås och i hela länet. – Västerås går verkligen mot strömmen när vi på de flesta håll ser att bopriserna sjunker, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co.

Villapriserna steg under augusti med 1,0 procent samtidigt som priserna på bostadsrätter ökade med 1,7 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

Svensk Fastighetsförmedlings siffror från Mäklarstatistik visar samtidigt att bostadspriserna i hela länet har ökat med 14 procent det senaste året.

Utbudet av bostadsrätter i Västerås uppgick under september till 429 stycken. Under samma period var 123 villor till salu. Motsvarande siffror för 2016 var 319 bostadsrätter och 110 villor.

– Västerås går verkligen mot strömmen när vi på de flesta håll ser att bopriserna sjunker. Samtidigt upplever vi att tempot på bostadsmarknaden även i Västerås har lugnat ned sig de senaste månaderna, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Västerås ökat med 67,1 procent och bostadsrättpriserna med 129,7 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 11,8 procent och villapriserna med 14,7 procent.

– Det senaste året har bostadspriserna ökat kraftigt i flera av Västmanlands kommuner. Detta beror på att utbudet av bostäder under lång tid varit betydligt lägre än efterfrågan, vilket främst bottnar i att Västerås växer så pass kraftigt. Stadens gynnsamma geografiska läge i kombination med att stora företag väljer att etablera sig i Västerås gör kommunen till en mycket attraktiv plats för bostadsköpare. Prisökningen sprider sig naturligt vidare till närliggande kommuner, exempelvis till Köping som har haft den största ökningen senaste tiden, säger Robert Olsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås.

Snittpriset för en villa i Västerås enligt Mäklarstatistik är nu 3 350 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 26 234 kronor, baserat på 194 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 515 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 22 510 kronor, baserat på 490 försäljningar.

Powered by Labrador CMS