JA – hus som ser ut som en lada med svarta detaljer. Foto: Intressanta hus

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.

Publicerad
Tobias Holmberg är försäljnings- och inköpsansvarig på Intressanta hus i Västerås. Foto: Intressanta hus

Intressanta hus har som affärsidé att låta arkitekter rita intressanta hus som sticker ut från det vanliga. Sedan fabriksproducerars husen som monteras och utrustas på plats. Tobias Holmberg är försäljnings- och inköpsansvarig på Intressanta hus i Västerås och berättar vilka tender de ser för 2019.

– Det är mycket ladhus-känsla, det skulle jag vilja säga är den starkaste trenden. Jag tror det kommer hålla i sig under 2019 också. Hus som påminner om en klassisk lada, säger han.

Om du pratar färger, vad gäller där?

– Många efterfrågar naturnära färger som järnvitriol och sioo-behandlade fasader som får en väldigt trä-nära känsla. Ofta med mörka fönster i svart och med spröjs, det är väldigt gångbart idag.

Storleken på fönstrerna, ska de vara stora eller små?

– Vi jobbar rätt mycket med stora fönster, och det är vad som efterfrågas också. Sen kanske det inte passar alla, men folk vill gärna ha mycket ljus. Så det är mycket fönsterpartier som går hela vägen från golv till tak.

Hur ser trenderna ut för uteplats och altaner?

– Det är lite olika. Dels vill folk ha något som är nära huset och dels vill vissa ha en uteplats som man kanske plockar isär från huset och placerar någon annanstans på tomten. Då jobbar vi mycket med så kallad pergola, ett regelverk i trä som man har som en mysig plats att vara på.

Materialval till tak, vad gäller där?

– Vi jobbar en del med platta hus, och då är det papp vi jobbar med, och generellt är det vad som gäller. Om vi bortser från de husen och tittar mer på de med sadeltak så har det varit väldigt mycket förfrågan på plåttak. Det ihop med betong-takpannor, och då gärna släta för att hålla ihop det moderna intrycket på huset.

Är det något som är helt ute just nu?

– Om vi pratar till exempel om ytterdörrar är det mer vanligt nu med en slät ytterdörr med stort sidoljus istället för ytterdörrar med ett litet fönster. Sen runda fönster generellt är helt off just nu, jag har nog inte levererat ett enda hus med runda fönster så länge jag har jobbat här.

JA - till plåttak1 Foto: Intressanta hus
NEJ – runda fönster är ute. Foto: Mostphotos
JA - till en pergola en bit från huset. Foto: Mostphotos
NEJ – ytterdörr med litet fönster. Foto: Mostphotos
Powered by Labrador CMS