Stommen börjar komma på plats. ×1 / 6Visa bildtextBild 1 av 6

Nu har de flyttat in i drömhuset

I december förra året fick Annika och Samuel Bjurhager tillsammans med barnen Emanuel och Johanna äntligen flytta in i sitt nya hus. Många år av väntan, längtan och planering resulterade i en specialritad variant av Fiskarhedenvillans modell Domherren.

Publicerad

En kväll träffar Västerås Tidning Annika för att höra henne berätta lite om hur processen gick till, vad man ska tänka på och varför man hela tiden måste göra medvetna val för att bli nöjd.

– Vi ställde oss i tomtkö redan för en åtta, nio år sedan så vi har haft gott om tid att planera vårt nya hus. Vi bodde tidigare på Bäckby och trivs på den här sidan stan så vi tittade bland annat på tomter här på gatan intill, men tyckte inte att tomternas lägen stämde med vad vi ville ha. Så vi väntade, hade is i magen och tillslut släpptes tomterna på den här gatan till försäljning och då gick det snabbt, säger Annika.

När det var dags för själva byggandet så har paret varit med hela tiden i alla steg av processen.

– Allt har gått väldigt smidigt, med duktiga hantverkare i alla delar av byggprocessen.

Annika och Samuel valde att bygga med så kallad delad entreprenad, och de anlitade enbart firmor som Fiskarhedenvillan rekommenderade och lät samordningsansvaret tas av snickaren, vilket gjorde att allt flöt på och följde tidplanen.

– Det är mycket att tänka på, många papper och tillstånd, men vi fick en bra sammanställning av Fiskarhedenvillan och sen har vi fått jättebra hjälp av vår KA – kontrollansvarige, och handläggaren på Västerås stad, säger Annika.

Ett husbygge är ett dyrt projekt och det är lätt hänt att tusenlapparna flyger iväg. Men Annika säger att de hela tiden varit uppmärksamma på merkostnader och att de tillval de gjort varit medvetna.

– Fiskarhedenvillan gjorde en bra budget där i stort sett allt fanns specificerat och där man kunde se vad som ingick och vad som tillkom, så vi kunde mycket bra räkna ut var vi skulle landa i pris. Det här är något vi märkt att det kan variera rätt så rejält bland olika hustillverkare, så se till att alla val verkligen kommer med i budgeten, annars så är det jättesvårt att veta vad huset till slut kommer att kosta.

Annika och Samuel har i stort sett gjort om hela planlösningen på huset.

– Under åren som gått har vi tittat otroligt mycket på hus, både gamla och nya. Jag har ritat mängder med planlösningar, rent av i sömnen, skrattar Annika, så vi visste vad vi ville och vad vi inte ville ha. Men det är klart, att få ett helt perfekt hus är en ekvation som inte går ihop, men det vi har nu är den bästa tänkbara kompromiss som passar vår livsstil nu och i framtiden när barnen flyttar ut, säger hon.

Vad gäller val av stil på huset säger Annika att de alltid varit överens om att de ville ha ett hus med lite gammaldags klassisk stil.

– Det är den stilen vi har gillat bägge två ända sen vi var unga, vi tycker om historia och vill till exempel att möbler som funnits i släkten ska passa in, vilket vi inte tycker att de hade gjort i ett modernare hus.

Att även ta sig tid och fundera över hur tomt och hustyp passar ihop är något Annika tycker att man ska göra.

– Tänk på hur ni vill utnyttja tomten, åt vilket väderstreck vetter den? Passar det tänkta huset in på tomten och hur placerar man huset för att få ut det mesta av både det och tomten?

Annika och Samuel har verkligen gjort allt för att även ge sig själv och huset alla möjligheter till en eventuell förändring.

– Just nu har vi till exempel valt att bara ha tre sovrum, men vi har tänkt på eluttag, dörrar och fönsters placering så att vi lätt kan dela av barnens sovrum och skapa ett till sovrum och ett allrum. Vi har även tänkt på olika mått på till exempel fönster så att man om man skulle vilja bygga ett uterum lätt kan byta ut ett av fönstren i vardagsrummet mot ytterligare en altandörr.

Överhuvudtaget så säger Annika att man ska tänka till på saker som är svåra att byta ut.

– Välj en mer diskret design med lugna färger på dyrare saker som kök och badrum, sen kan man leva ut mer då det gäller tapeter och färg som är lätta att byta ut själv om man skulle tröttna efter några år. Ett annat tips är kostnaden på tillval i badrummen, tex att välja det badrumskakel som ingår på väggarna, men att lägga lite dyrare material på golvet som inte har lika stor yta och inte påverkar kostnaden lika mycket.

Något av det viktigaste när man planerar för ett nytt hus är egentligen att man ska tänka till och hela tiden vara med och fråga och fråga igen, när huset ritas.

– Hur kommer det här att passa in i vår vardag, hur gör jag egentligen när jag tvättat händerna i badrummet, var vill jag att det ska finnas plats för handdukar? Tänk på huset ur alla vinklar, hur vill jag placera möblerna, kommer man till exempel att se den öppna spisen från köket om den hamnar i en viss höjd, och är det så vi vill ha det?

Och slutligen.

– Bli inte dumsnål! Man behöver inte köpa allt, men med det du väljer att köpa ska du verkligen känna att du valt rätt.

Powered by Labrador CMS