Foto: MOSTPHOTOS

Lång kö till husdrömmen

Förmodligen har du klart för dig hur huset ska se ut. Hur många sovrum, kanske bastu i ett av badrummen. Möjligen också en köksö. Men för att bygga behöver du en tomt.

Publicerad

Att bygga ett hus kräver en hel del planering. Du kanske har kommit så långt i din planering att du vet exakt vilket hus du vill bygga, hur planlösningen ska vara och vilka material som ska användas.

För att bygga hus krävs en tomt.

I Västerås är det Bostad Västerås som tillhandahåller den offentliga tomt- och småhuskön för de kommunala stycketomterna och även en stor del av alla småhusprojekt.

– Alla tomter och småhus som förmedlas via tomt- och småhuskön fördelas efter hur lång tid sökande har stått i kön. Den som är anmäld i kön får information via mail eller brev när vi har ett nytt aktuell område att fördela, säger Linda Dahlberg på Bostad Västerås.

I dagsläget står det 1 828 personer i kö för en tomt i Västerås.

Vill du bygga ett hus i Västerås kan det vara läge att ganska snabbt ställa sig i kö.

Hur går det då till?

• Det kostar 400 kronor att anmäla sig till tomt- och småhuskön. Därefter tar Bostad Västerås ut en avgift om 300 kronor för varje år man står med i tomt- och småhuskön.

• Anmälan till tomt- och småhuskön görs på Bostad Västerås hemsida och den som söker måste vara 18 år.

• Köplatsen på tomt- och småhuskön är personlig och går inte att överlåta på någon annan person.

• Samboende och makar kan registrera sig i tomt- och småhuskön, men bara med en partner. Skulle äktenskapet eller sammanboendet upphöra får bara en av parterna behålla sin plats i kön.

• Får du en tomt reserverad gäller den
i en månad. Det går att förlänga reservatationen i högst fyra månader mot en avgift på 2 000 kronor per månad.

Powered by Labrador CMS