Foto: OPENSTREETMAP

Här kan du bygga ditt hus

Västerås växer och efterfrågan på tomter är stor. Här finns områden med tomter och områden som planeras inför framtiden. – Allt står inte och faller med vad kommunen hittar på, säger Gunilla Kaneberg, marknadschef på Mälarvillan.

Publicerad

– Av Sveriges 290 kommuner har 250 tomtbrist. Fokus ligger på att bygga lägenheter. Behovet är stort och därför har inte stycketomter prioriterats. Det som talar emot för Västerås del är att vi vill attrahera fler att flytta hit, och då bör vi ha båda möjligheterna att erbjuda, säger Gunilla Kaneberg på Mälarvillan.

På sidan 22 i denna tidning kan du läsa om tomtköer och att drygt 1 800 personer står i kö för det kommunala stycketomterna.

– Västerås kommun har fler tomter i framtida planer, Geodeten på Västra Skälby och i Tillberga planeras för utbyggnad av Hedensberg.

– I Västerås kommer även Sätraområdet att börja planläggas så småningom. Därutöver kommer serviceorterna med Irsta, Dingtunaoch Barkarö kunna erbjuda småhustomter i framtiden. En ny etapp på Gäddeholm finns också i planerna framöver.

Att bygga hus på en tomt tar 1 till 3 år.

– Det kommer fler områden som inte går via kommunen. Allt står inte och faller med vad kommunen hittar på. Flera nya områden kommer via privata markägare, säger Gunilla Kaneberg på Mälarvillan.

– Inom ett år framåt kan vi släppa nya områden, säger hon.

Men för att möta behovet så planeras det för fullt för nya bostadsområden och därmed nya styckestomter – bland annat med dessa två detaljplaner som ligger närmast i tiden att vinna laga kraft:

DINGTUNA Söder om Dingtuna station och väster om kyrkan planeras för ett större husområde med bland annat småhus i form av villor, parhus och radhus.

BARKARÖ GOTÖ Vid populära Barkarö planeras en utbyggnad med flera tomter.
I detaljplanen finns även förslag på möjlighet att bygga förskola. n

Powered by Labrador CMS