2020 får Vafabmiljö en ny biogasanläggning i Västerås. Foto: Per Groth

Biogasanläggningen i Västerås byggs om för 120 miljoner

Vafabmiljö uppgraderar sin biogasanläggning efter närmare femton år i drift. Projektet har gjorts möjligt, delvis tack vare investeringsstöd från Klimatklivet. – ​I det närmaste allt kommer att bytas ut, säger Per-Erik Persson, projektledare för om- och tillbyggnationen.

Publicerad

Sedan 2005 har biogasanläggningen i Västerås varit i bruk. Matavfallet från hushållen och vallgrödor från lokala lantbruk har försett anläggningen med material som sedan rötats och blivit till biogas och biogödsel. Biogasen används som miljövänligt drivmedel för bussar, taxibilar och personbilar. Biogödseln används av lokala lantbrukare som gödningsmedel.

– Anläggningen har varit i gång i 15 års tid. En sån här anläggning sliter hårt på maskiner och installationer. Därför kommer i det närmaste allt att bytas ut, säger Per-Erik Persson.

Den nya anläggningen beräknas komma i bruk under hösten 2020. En nyhet är att cirka 5 000 ton/år förpackat livsmedelsavfall kommer att kunna omhändertas för framställning av biogas och biogödsel. Härutöver ökas den årliga mottagningskapaciteten till 25 000 ton matavfall i bruna påsar och 10 000 ton flytande avfall.

– De största anledningarna till att vi gör det här är för att höja driftsäkerheten, minska miljöbelastningen och öka effektiviteten. Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet för att leverera cirka 2,7 miljoner kubikmeter fordonsgas. Och det motsvarar ungefär lika många liter diesel. Det kan räknas om till mer än 7 300 ton fossil koldioxid per år som inte hamnar i atmosfären och bidrar till växthuseffekten, säger Henrik Westman, delprojektledare.

Kostnaden för projektet ligger på cirka 120 miljoner. För att täcka kostnaden har Vafab bland annat fått ett investeringsstöd från staten på 34 miljoner.

Om Biogasanläggningen

VafabMiljös biogasanläggning ligger på Gryta avfallsstation i Västerås. Där rötas bioavfall från hushåll och restauranger samt fettavskiljarslam från storkök. Genom rötningen framställs både biogas och biogödsel. Biogasen används som ett miljövänligt lokalproducerat fordonsbränsle till bilar, sopbilar och bussar. Biogödslet används av lantbrukarna som gödning på åkrarna i Mälardalen. Genom att ta tillvara på matrester och fettavskiljarslam skapas ett miljövänligt kretslopp av energi och växtnäring.

Biogasanläggningen på Gryta kallades tidigare för Växtkraft och var resultatet av ett projekt som startade i början av 1990-talet när VafabMiljö, LRF, Mälarenergi och lokala bönder började arbeta för en biogasanläggning. Projektet fick senare finansiellt stöd från Lokala investeringsprogrammet, EU:s femte ramprogram och Nya Sparbanksstiftelsen vilket möjliggjorde att anläggningen kunde stå klar år 2005 och tas i full drift 2006.

Powered by Labrador CMS