80-tals entusiasten Magnus Bengtsson, vd för Björkmans bil med sin egen Mercedes W 124/300 E från 1988. Foto: Helena Andersson

Klassiska bilar auktioneras ut

Den 9-10 maj är det stor raritetsauktion på Björkmans bil på Tunbytorp. Istället för att köpa en bil direkt via en internetsajt, som man vanligtvis gör med den här typen av bilar, har man då möjlighet att se, sitta i och känna på bilen innan köp.

Publicerad

Idén till den här auktionen kom när Magnus Bengtsson, vd för Björkmans bil på Tunbytorp, tänkte på sitt eget intresse för bilar.

– Som barn tvättade jag sådana här bilar och drömde om att jag en dag skulle äga en. Nu samlar jag på 80-talsbilar.

Han tittade sig i spegeln och tänkte att om han skulle köpa en speciell bil så skulle han vilja kunna åka och titta på den för att i lugn och ro kunna lägga bud på nätet, och så kom tanken på en auktion tillsammans med internetsajten Bilweb.

– Istället för att Bilweb åker land och rike runt och fotograferar bilar för att sen lägga ut dem på nätet så har ju vi ytorna i lokalerna och vårt kontaktnät av kunder som kan tillföra bilar till den här auktionen.

Hans idé var att samla bilarna på ett ställe för att man ska kunna komma och se dem i verkligheten, även om auktionen och själva försäljningen fortfarande sker på webben.

Magnus Bengtsson säger att med sin erfarenhet av bilbranschen så är det män mellan 50 och 85 som har tid, pengar och intresse för att köpa den här typen av bil.

– Och de har också vilja och möjlighet att ta sig till en plats där bilen, som de funnit digitalt finns, och på så vis få ännu mer ”feeling” runt bilen. För det är känslan det handlar om, det här är en bil man köper för att man vill och kan, bara för att man tycker att det är roligt, inte som transportmedel.

Fördelen för säljaren är att de oftast inte vill lägga ut bilen till försäljning på ställen som Blocket och liknande.

– De vill inte få hem folk som kommer och tittar och provkör utan säljer gärna via en förmedling, så här tror jag att vi hittat en ”win-win” situation.

Med på auktionen finns en Mercedes Adenauer från 1958, värde ca 500 000 till 600 000. Foto: Helena Andersson

Köparen vill köpa sin dröm, den bilen har han alltid velat ha och nu har han möjligheten. Att köpa en bil för mellan hundratusen och en miljon med ett knapptryck känns inte alltid rätt, man vill gärna ha möjlighet att ”klämma och känna” på bilen för att få den rätta känslan.

– Så nu 9-10 maj har vi samlat ihop bilar man kan komma och titta på för att kanske senare lägga ett bud på nätet.

Bilarna på auktionen är allt från gamla garagefynd, en bil som kanske stått i en lada i 30-40 år men har potential för någon som har ork, tid och pengar till att restaurera, för 40 000-50 000 kronor. Till de allra finaste specialbilar som byggts i små serier, till exempel en BMW 1600 från -68, som byggts i 1 000 exemplar, för 500 000-600 000 .

Magnus Bengtsson säger att utbudet är brett och från hela landet samt att bilarna kan attrahera köpare från hela världen.

– Speciellt nu när Euron gör att man kan få mycket mer för sina pengar här. Så det är inte helt omöjligt att en köpare från till exempel Tyskland budar på bilarna, det här gör att efterfrågan blir än större.

Foto: Helena Andersson

På tal om 80-talsbilar – Young timers, säger Magnus Bengtsson att de har blivit väldigt populära med en bra värdeutveckling i procent.

– Det börjar bli färre och färre fina 80-talsbilar, de rostar, någon raggare har skruvat sönder dem eller så går de på någon rallycrossbana någonstans. Så mitt tips är att om man till exempel hittar en riktigt fin Volvo 240 från 1988 för en 40 000 så kan det vara värt att köpa den. Det är en bra investering för de har säkert en avkastning på 10-20 % om året.

– Men välj en bil du har en bra känsla för, som du kan njuta av, det ska inte bara vara en investering!

En Alpina som bygger på en BMW 528 från 1978. Foto: Helena Andersson
Några Jaguar E-type som ska auktioneras ut. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS