Stiglöpning vintertid på vackra Ängsö. Den 12 februari är det dags för Ängsö Winter Run. Nu hoppas arrangören att det komemr snö för att rama in löparevenemanget på bästa sätt. ​ foto: Rodde Vera Foto: Rodde Vera
Stiglöpning vintertid på vackra Ängsö. Den 12 februari är det dags för Ängsö Winter Run. Nu hoppas arrangören att det komemr snö för att rama in löparevenemanget på bästa sätt. ​ foto: Rodde Vera Foto: Rodde Vera

Äventyrlig vinterlöpning väntar på Ängsö: ”En annorlunda upplevelse”

Brinnande eldar, marschaller, målgång i pannlampornas sken och förhoppningsvis med krispig snö som underlag. Om två veckor hålls vinterversionen av Ängsö Trail Run. – Vi vill skapa lite mer äventyrskänsla än vid sommarvarianten, säger Martin Larsson från arrangören Westeros Trail Running Society inför Ängsö Winter Run.

Publicerad

Ängsö Winter Run skiljer sig från sin populära förlaga som arrangeras på sensommaren.

– Det blir lite mer avskalat med färre besökare och inga picknickkorgar som på sommaren. Det blir mer som ett rent löparevenemang, säger Martin Larsson.

Men vinterupplagan som i år hålls den 12 februari är likväl något som arrangörerna gillar.

– Det är en liten pärla för oss. Det är helt fantastiskt därute med de fina vidderna, den enorma utsikten och krispiga vinterlandskapet.

Det sistnämnda är i all fall en stark förhoppning.

– Ja, nu håller vi verkligen tummarna för att det ska komma en del snö. Det blir en otrolig skillnad på upplevelse och inramning då.

Utmaningen blir också en helt annan för deltagarna.

– Det är många av stiglöparna som älskar att springa i snö. Det blir mer ansträngande och går saktare, men det finns en viss njutning i det också. Blir det sen en del is också så gäller det att välja rätt skor.

Två olika distanser erbjuds under Ängsö Winter Run, 11 och 21 km.

– Den längre brukar vara mest populär. Den har vi också lagt med en senare starttid vilket gör att man går i mål vid solnedgången och i pannlampornas sken och de uppställda marschallerna vid målet vid slottet.

Längden på de olika distanserna kan dock komma att ändras.

– Om det kommer mycket snö tänker vi dra ut på banorna, hur mycket och vilken sträckning håller vi hemligt till startdagen. Det ska vara en viss osäkerhetsfaktor, vi vill skapa lite mer av en äventyrskänsla.

Väl i mål efter utfört dagsverke bjuds det på varm mat.

– Vad vi har hört från tidigare år är att många av deltagarna tyckte att det var en annorlunda upplevelse och att det blev en skön kombo av löpning och att få hänga lite tillsammans efteråt, säger Martin Larsson.

Ängsö Winter Run

När: Lördag 12 februari

Var: Ängsö, Västerås

Distanser: 11 km och 21 km (preliminärt, kan ändras om det kommer snö)

Starttider: 10.00 (11 km), 14.00: (21 km) vid Engsö slott

Avgift: 550 kr och 650 kr

Ingår: Nummerlapp, tidtagning, medalj, kaffe, kaka, soppa med bröd

Anmälan: Här via RaceID, sista anmälningsdag 11 februari. Endast 300 platser per distans

Powered by Labrador CMS