TAR AV BUFFERT. Många djur får redan nu äta av vinterfodret. Foto: MOSTPHOTOS

Sommarens torka kan ge brist på nötkött

Hemma är gräsmattorna brunbrända av torkan. Samma verklighet möter djuren som betar och konsekvenserna av torkan kan vara länge.

  • Publicerad 09:18, 5 aug 2017

Det ser ut att bli överskott på nötkött i höst

Årets torka ligger egentligen flera år tillbaka. Sedan hösten 2015 har det kommit mycket mindre nederbörd i Mälardalen än vad som brukar komma.

Under våren har larmen duggat tätt om att brunnar riskerar att sina och kommuner uppmanar sina invånare att hushålla med vattnet.

Lantbrukarna, som varje dag – året om får arbeta med naturen, har det extra kännbart just nu.

– Vi har fått börja ta av vinterfodret, berättar Roberth Kihlin, lantbrukare på Hallstaberg gård som har köttdjur och odling av grödor som huvudverksamhet.

Betesmarkerna som vanligtvis frodas av grönska är bruna och torra och fungerar inget vidare som föda för djuren.

För en del lantbrukare, som av olika skäl inte har foder lagrat från tidigare goda år, så har läget blivit kritiskt.

– Det ser ut att bli överskott på nötkött i höst, säger Roberth Kihilin och berättar att det nu råder kö till slakterier. Lantbrukare tvingas helt enkelt skicka djuren till slakt, för att de inte har tillräckligt med föda.

Torkan ger alltså ett överskott på kött under hösten, men det väntar i så fall ett rejält bakslag runt hörnet. Djur som vanligtvis beräknas ha slaktats om något eller några år gör att det kan komma bli brist på nötkött i stället.

Sädesskörden kan bli "normal"

Våren var kall och det såg inte vidare gynnsamt ut för säden, men nederbörd i juni gjorde att tillväxten var god. Men torrperioden i juli gör att säden inte vuxit till sig.

– Det står och brådmognar just nu, säger Kihlin om sädesfälten som senaste veckorna skiftat färg från grönt till ljusbrunt.

Dock hoppas spannmålsodlarna på att grödorna håller extra hög kvalitet och på så sätt kan kompensera den sämre tillväxten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING