INFORMATION. Västerås politiker fick information direkt från Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Pia Nordlander

Slutspurt i kampen om batterifabriken

Kampen om Europas största fabrik för batteriproduktion har nått slutspurten. Inom en månad väntas Northvolt besluta var jättefabriken och upp till 15 000 jobb ska hamna. – Vi springer allt vi kan för att få till detta. Lyckas vi blir det Västerås största företagsetablering någonsin, kanske den största i Sverige, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsen ordförande.

Publicerad

Det är bråda dagar i Skellefteå och i Västerås. Båda kommunerna arbetar intensivt för att få till det som behövs för att etablera Europas största fabrik för produktion av lithiumjonbatterier. Båda har valts ut som mest intressanta bland 40 kommuner när Northvolt bedömt allt från geografiskt läge, mark- och vattentillgång och kraftförsörjning till industritradition och tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Fortfarande återstår mycket: Detaljplaner, miljöprövningar, samråd och förhandlingar – och det är bråttom. Northvolt har en tuff tidsplan.

– Ambitionen är att första spadtaget ska tas andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta 2020 och vara i full gång i slutet av 2023, sa Northvolts vd när han besökte kommunfullmäktige i Västerås.

Anledningen till den pressade tidplanen är att inte minst biltillverkarna har bråttom att komma bort från det fossila bränslet men att batterimarknaden inte klarar av att möta behovet.

– Marknaden exploderar under de kommande åren. Det skulle behövas sex fabriker för att möta behovet 2025 i Europa, säger Peter Carlsson.

Och det är inte bara bilar som elektrifieras på vägen mot ett koldioxidfritt samhälle – allt från våra hus till hushållsprodukter kommer behöva nya batterier och teknik energilagring. Northvolts batteri kommer att vara ”världens grönaste” just tack vare att produktionen sker i Sverige där bolaget får tillgång till billigare och fossilfri el.

Bryter oljeeran

Den kommun som vinner kampen om Northvolt kan med andra ord vara med och bryta oljeeran.

– Ja, det är en svindlande tanke, men samtidigt logisk. Vi har varit ett globalt nav för energikompetens sedan över 100 år och elektrifierade Europa. Många av teknikerna för världens energiomställning utvecklas redan här, säger Anders Teljebäck och fortsätter:

– Tillsammans med Northvolt kan vi utveckla ett kompetenskluster för forskning och utveckling av batterier och teknik för energilagring. Det kommer att leda till nya framsteg inom området för alla inblandade.

15 000 jobb i potten

Totalt sett väntas en etablering av Northvolt kunna generera upp till hela 15 000 arbetstillfällen.

Företaget själva uppskattar behovet till upp till 3 000 medarbetare när fabriken är fullt utbyggd. Dessutom har flera kommuner bedömt att etableringen kan innebära upp till 12 000 nya jobb hos underleverantörer.

– Vi konstaterar att det är fråga om en väldigt betydelsefull etablering för hela näringslivet och arbetsmarknaden. Redan idag har vi de kompetenser som Northvolt efterfrågar, utöver vissa specialister som idag inte finns i Europa, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör Västerås stad och vd Västerås Marknad och Näringsliv AB.

Kostar 40 miljarder

Parallellt med planeringsarbetet i kommunerna arbetar Northvolt intensivt för att säkra finansieringen. Fabriken beräknas kosta cirka 40 miljarder kronor – det är lika mycket som OS i Brasilien.

Hittills har bolaget fått finansiering från bland andra Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och statligt ägda innovationsmyndigheten Vinnova. Nu pågår en första större investeringsrunda där bolaget bland annat erbjuder kunder inom fordonsindustrin att investera.

I Västerås är över 40 personer från kommunen och experter från Länsstyrelsen, ABB och Mälarenergi inblandade i etableringsarbetet. Arbetet leds av stadsdirektör Bo Dahllöf.

Vad arbetar ni med just nu?

– Vi jobbar intensivt tillsammans med Northvolt och andra parter för att säkerställa alla förutsättningar för att bygga fabriken. Vi hanterar allt från hur kraftförsörjningen ska fungera till informationsaktiviteter, säger han.

Och Northvolt är imponerade av arbetet.

– Vi har mötts av ett fantastiskt engagemang. Västerås är väldigt starkt kompetensmässigt med stark tradition, många starka företag och flest elektroingenjörer i Norden. Jag har absolut inget emot att instämma i att Västerås är en energihuvudstad, sa Peter Carlsson vid sitt senaste besök.

Även näringsminister Mikael Damberg imponerades av Västerås etableringsarbete när han besökte stadshuset för att förhöra sig om satsningen.

– Jag har pratat med ledningen för Amazon, och utan det kommunala drivet hade det inte blivit någon etablering. Det var väldigt intressant att höra hur kommunen arbetar med etableringen av Northvolt.

För Västerås väntar ett samråd den 25 september på SteamHotel där allmänheten får information och kan ställa frågor till Northvolts ledning och experter. Sedan väntar bland annat en miljöprövning. Northvolt väntas ta beslut om var den eftertraktade fabriken ska hamna inom en månad.

– Vi springer allt vi kan för att få till detta. Lyckas vi blir det Västerås största företagsetablering någonsin, kanske den största i Sverige, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsen ordförande.

Tillsammans med Northvolt kan vi utveckla ett kompetenskluster för forskning och utveckling av batterier och teknik för energilagring

Powered by Labrador CMS